Duminica, atunci când toată suflarea stă tolănită în pat sau fotoliu și se uită la diverse emisiuni, eu îmi iau pușca de vânătoare pentru greșeli și mă pun la pândă. Uneori pun rămășag că nu voi aștepta mai mult de jumătate de oră fără o greșeală de gramatică sau de stilistică și, din păcate, cam așa e. Ei bine, în ultima duminică am cam stat cu pușca la ochi și nimic. Dar, după vreun ceas de pândă, am împușcat ditamai prada. Evident, ați înțeles, vorbesc la modul metaforic. Pe B1 TV, în emisiunea dlui Laurențiu Botin se lăfăia pe ecran următorul îndemn: „Fi romândru!” „Fi”, cu un singur „i”. Ca să fiu onest, trebuie să spun că, după vreo 20 de minute, moderatorul a observat greșeala și a corectat. Prea târziu, eu am tras cu fotografia și am împărtășit-o, pe Facebook, cu prietenii.

Ați înțeles, un român mândru, cu adevărat, ar scrie „fii”, așa cum solicită, cu modestie, modul imperativ. Modul imperativ la forma pozitivă, deoarece, la negativ, se scrie cu un singur „i”. Nu îmi mai amintesc dacă am vorbit despre dificultățile modului imperativ, dar sunt sigur că merită mereu reamintită regula. La imperativul negativ scriem „nu fi” cu un singur „i” fiindcă imperativul negativ se construiește cu negația „nu” plus infinitivul. Or, la infinitiv, verbul „a fi” se scrie cu un singur „i”. În virturtea acestei reguli, spunem și scriem „nu zice”, „nu face”. Formele „nu zii” sau „nu fă” sunt incorecte. În general suntem tentați să folosim forma de la imperativul pozitiv și la imperativul negativ. La unele verbe însă ne dăm seama că nu merge: „stai în banca ta” se schimbă la imperativul negativ în „nu sta în banca ta”.

(rubrică difuzată în 16 noiembrie 2016)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: pixabay.com)

 

 

Articole asemănătoare

“PRO DATINA” respectă tradiția de 15 ani

Festivalul  folcloric „Din comoara satului” a fost primul eveniment important al  Asociației culturale “PRO DATINA”…

24 de minute ago

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie…

2 ore ago

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

5 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

7 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

8 ore ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

8 ore ago