? Cu periuța encomiastică: osanale și panegirice

 

 

Oamenilor cu bun-simț nu prea le plac laudele. Sau, dacă nu le displac, atunci eu sper să fie vorba despre laude sincere, dar, mai ales, moderate. Da, moderația și credibilitatea merg mână-n mână și îi recunoști pe cei lingușitori atunci când te laudă exagerat. Evident, toți aducem laude mai mult sau mai puțin sincere și am să vă semnalez un sinonim mai puțin conștientizat pentru cuvântul laudă: „compliment”. Dicționarul definește complimentul drept un cuvânt de laudă, de măgulire a cuiva.

Înțelepciunea populară spune că e bine să ne ferim de lingușitori fiindcă ei nu numai că vor să ne câștige încerederea, dar și ascund diverse lucruri pe care le vom înțelege atunci când nu mai au niciun interes să ne laude. Înainte de 1989, lingușeala era un fenomen național și se numea „cultul personalității”. Ați ghicit, cultul personalității era dedicat cuplului din fruntea României, Nicolae și Elena Ceaușescu. Cultul lui Nicolae Ceaușescu a fost „opera” lui Adrian Păunescu și a lui Dumitru Popescu, ultimul poreclit și „Dumnezeu”. Cei doi au organizat nu doar dezmățul encomiastic, ci și transformarea lui Ceaușescu într-un personaj cu valențe mitologice. Scriitori fără nicio rușine au scris sau au spus că un om asemenea lui Ceaușescu se naște o dată la 500 de ani, că epoca Ceaușescu este asemenea celei mai frumoase perioade a Greciei antice, secolul lui Pericle. Asemenea laude se numesc osanale. Creștinii știu că că „osana” este un cuvânt  din limbajul bisericesc și înseamnă „laudă, slavă, mărire”. La plural, „osanale” a dobândit un sens depreciativ, însemnând, asemenea cuvântului „encomiastic”, „laude exagerate”. Și mai adaug un cuvânt cu exact același sens: panegiric!

(rubrică difuzată în 16 aprilie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto:pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

3 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

5 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

5 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

5 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

6 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

10 ore ago