Profit și astăzi de faptul că am sărbătorit Ziua Copilului și sper că maturii au grijă de copilul din ei. Da, acest lucru mi se pare un exercițiu de igienă sufletească. Nu vreau să fac aici filosofia copilăriei, dar copilul este ființa care crede cu inocență în miracol, într-o lume mirifică în care Binele învinge mereu Răul. Copilăria nu e doar un anotimp însorit al basmului, ci și anotimpul fermecat în care alături de zâne, Feți-Frumoși, zmei sau ființe fantastice, trăiesc cu adevărat ființele noastre cel mai aureolate de vis: bunicii. Studiile de sociologie a educației arătau că, până relativ recent, bunicii erau principalii actori ai educației preșcolare. Evident, asta fiindcă părinții aveau serviciu sau lucrau la câmp, așa că pruncii rămâneau în grija bunicilor. Care le sădeau primele noțiuni morale, primele cunoștințe despre lume.

Probabil nu ați remarcat verbul „a sădi” pe care l-am folosit în deplin acord cu viața de la țară. Ei bine, verbul „a sădi”, de fapt ideea de încolțire se regăsește și într-un alt cuvânt mult mai puțin previzibil: „seminar”. Sorin Stati explică această călătorie a unui cuvânt din vocabularul agricol în vocabularul educațional astfel. De la cuvântul semen, adică sămânță, romanii au format cuvântul „seminarium”, adică locul în care semințele se puneau la încolțit pentru a forma plantele ce urmau să fie mutate și răsădite în grădini sau livezi.

Ați ghicit, „seminarium” se spune azi „pepinieră”. Prin analogie, seminar a ajuns să fie folosit ca loc de creștere a tinerelor vlăstare, adică a copiilor-elevi. „Seminar” s-a păstrat așa doar pentru a numi o școală medie de preoți, iar în spațiul universitar, seminarul desemnează aprofundarea cunoștințelor de la curs.

(rubricã difuzatã în 1 iunie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Vreme ploioasă la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate mai…

o oră ago

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

11 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

12 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

13 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

13 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

14 ore ago