? Cum ne apasă cuvintele impresie și expresie

 

 

Ieri am încercat să lămuresc, cât se poate în cele aproximativ trei minute ale rubricii mele, ce înseamnă Relațiile Publice. Am spus că Relații Publice nu înseamnă deloc Relații cu Publicul, dar nici publicitate sau marketing. Asta pentru că Relațiile Publice gestionează imaginea unei instituții sau a unei persoane. Cineva, un specialist american, spunea că Relațiile Publice se ocupă cu aura. Tradus, asta înseamnă că relaționiștii au grijă ca încrederea, dacă nu să crească, măcar să rămână constantă. Sigur, ieri nu am putut să vorbesc despre complexitatea Relațiilor Publice care se ocupă de nenumărate aspecte ale unei comunicări eficiente și memorabile. Mă refer aici și la limbajul non-verbal, între altele, la felul în care oamenii politici, de pildă, se îmbracă, vorbesc sau chiar tac. La un curs despre comunicarea non-verbală pe care l-am făcut cu un specialist din Suedia, acesta ne-a spus un lucru ce poate părea paradoxal: „Nu uitați că puteți face o primă bună impresie o singură dată!”  

Nu uit că sunt la o rubrică dedicată cuvintelor, așa că, astăzi, mă opresc la originea cuvântului impresie care mi se pare interesantă. Sigur, cuvântul impresie vine din limba franceză, dar el provine din limba latină, unde este format, cu ajutorul unui prefix , im-, adăugat verbului pressio, „a apăsa”. Ceea ce înseamnă „a apăsa înăuntru”. Ați ghicit, cuvântul „expresie” se traduce prin „a apăsa spre afară”.

Și, în finalul rubricii de azi, semnalez că aceste cuvinte, impresie și expresie, au ajuns să desemneze și două curente în istoria artelor plastice: impresionism și expresionism. 

(rubrică difuzată în 20 decembrie 2017)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

366 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: scmp.com)

 

Articole asemănătoare

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

28 de minute ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

52 de minute ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

3 ore ago

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

11 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

12 ore ago