Lunea care tocmai a trecut a consemnat , la Timișoara, un fenomen straniu: cozii imense la spălătoriile auto cum nu se văd nici măcar în preajma sărbătorilor mari. Zeci de mașini acoperite de un praf ciudat așteptau, dalmațienizate, la rând. Sigur, cei care locuiesc în Timișoara sau în această parte a țării au înțeles imediat că fenomenul descris de mine așa nu e decât rezultatul unei ploi cu nisip saharian. Am citit câteva articole pe tema aceasta a ploii sahariene cu nisip roșiatic în presa locală și chiar, la una din televiziunile de știri, am văzut un reportaj în care un șofer își exprima enervarea cu privire la îngreunarea circulației în anumite zone ale orașului. Ei bine, la această din urmă iritare a timișoreanului meu am surâs fiindcă, se știe, enervările din trafic produc, adesea, reacții violente ce pot degenera fie în conflicte fizice, fie, Doamne ferește, în atacuri cerebrale sau infarct. Ce e de surâs în treaba asta? poate vă întrebați, cu îndreptățire. Păi să vedem seria sinonimică pentru cuvântul apoplexie: dambla, criză, atac. Iar, acum, să mergem mai departe și să căutăm originea acestui cuvânt de origine turcă. Ei bine, cuvântul „dambla” vine din „damla”, ceea ce, în limba turcă, înseamnă „picătură”. Sorin Stati, în cartea sa pe care mereu o citez aici, observă că, în credința omului premodern, atât lucrurile bune cât și pedepsele veneau doar de la cer. Vă amintiți, am vorbit, mai de mult, despre cuvântul „influenza” ce se traduce prin boală, gripă ce ne vine de la cer. Ceea ce înseamnă că și ploaia, cu picăturile ei, e socotită o formă de pedeapsă.

Sigur, cuvântul „dambla” nu înseamnă doar apoplexie, ci și chef, poftă, furie, năbădăi, capriciu, fandoseală, fantezie, fason, fiţă, maimuţăreală, moft, naz, prosteală, sclifoseală, toană.

După ce am vorbit despre dambla ca apoplexie, nu îmi mai vine să spun că mi-am făcut și eu damblaua azi!

(rubrică difuzată în 18 aprilie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto:pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

Vreme ploioasă la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate mai…

3 ore ago

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

13 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

14 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

15 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

15 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

16 ore ago