? De pe vremea când timișenii erau „torontalieni”

 

 

Un ascultător cârcotaș al rubricii mele, care îmi tot trimite mesaje pe pagina mea Facebook, după rubrica de ieri, mi-a reproșat faptul că am făcut referințe doar la București, fără să spun nimic despre Timișoara. Îi îndeplinesc dorința explicând de unde vine numele unui bulevard timișorean, Calea Torontalului.

Și am să încep cu o constatare ce i-ar putea surprinde pe mulți locuitori ai județului Timiș: înainte de Marea Unire de la 1918, locuitorii județului nostru din partea către Serbia de azi nu erau timișeni, ci torontalieni. Adică au fost locuitori ai Comitatului Torontal din Ungaria Mare. Comitatul Torontal cuprindea teritorii ale actualului Banat de câmpie, cu aproximaţie, cu graniţe ce mergeau foarte aproape de Szeged, Belgrad şi Timişoara. Capitala Comitatului Torontal a fost Becicherecul Mare, adică Zrenjaninul de astăzi.

După Unirea de la 1918, forma de organizare administrativ-teritorială s-a numit Timiș-Torontal. Până prin 1923, au fost câteva mici schimbări de georgrafie a teritoriului României, în urma cărora Jimbolia a revenit României. Iar după 1925-1926, judeţul Timiş-Torontal a cuprins 13 plăşi.

Dar gloria și fala cele mai mari ale timișenilor au venit în anul 1938, când judeţele Timiş-Torontal, Arad, Caraş, Severin şi Hunedoara au intrat în componenţa Ţinutului Timiş, nou înfiinţat.

Să nu uit, cuvântul „județ” are legătură cu „judecată”, deci și cu „judecător”, cu „jude” adică. În vechea organizare a Țării Românești, „județul” era primarul unui oraș sau al unei entități teritoriale.

(rubrică difuzată în 14 ianuarie 2016)

 

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la:  http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

Articole asemănătoare

Acces mai sigur spre Cascada Lolaia din Retezat

Accesul turiștilor spre una dintre cele mai mari atracții turistice din județul Hunedoara este mai…

o oră ago

Pleacă și Căpusă de la UTA. Ce să mai înțelegi?

43 de jucători, dintre care 25 de debutanți a folosit UTA în campionatul recent încheiat.…

2 ore ago

Ministrul transporturilor, despre lucrările la linia ferată care traversează Timișoara: Am semne de întrebare

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că are emoții dacă lucrările la calea ferată vor fi…

2 ore ago

Ambele echipe de la CSS Bega Timișoara se bat pentru locul al cincilea

Două echipe de volei de la CSS Bega Timișoara participă în aceste zile la turneul…

3 ore ago

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 20: Herta Anițaș

Fiind mai înaltă decât fetele din clasa ei, a fost atrasă oarecum firesc de handbal,…

3 ore ago

Traficul greu este restricționat timp de două zile în Ungaria

Autoritățile de frontieră din Ungaria anunță că, în cele două zile, nu este permisă circulația…

5 ore ago