? Despre mesajele vorbite și rolul redundanței. Și despre cât de mărunt e minutul

 

 

Unul dintre ascultătorii mei cel mai fideli îmi reproșează că rubrica despre limba română este prea scurtă fiindcă nu durează mai mult de două minute. Nu știu dacă am mai explicat de ce o astfel de rubrică este atât de scurtă, dar o mai fac o dată.

În primul rând, specificul mesajelor audio-vizualule constă în lapidaritatea lor. Cu cât mesajul este mai lung, cu atât atenția celor care se uită sau te ascultă scade. Mai ales în ceea ce privește o asemenea temă. Dacă televiziunea are și avantajul că informația vorbită poate fi dublată de texte scurte, la radio, din păcate, e cam greu. Așa că jurnalistul trebuie să își adapteze stilul la mediul radiofonic.

Așadar, aleg să folosesc propoziții sau frazele scurte. Aleg o topică simplă, iar, în frază, sunt atent ca propozițiile secundare să urmeze după cele principale, nu invers. Nu în ultimul rând, spre deosebire de jurnalismul scris, aleg să fiu redundant. Adică, de pildă, să spun de fiecare dată despre cine sau despre ce este vorba și să nu cred că se subînțelege. În scris, de exemplu, formulezi „redundanța este un fenomen neplăcut, dar nu trebuie să o considerăm neapărat o stângăcie”. La radio, în schimb, spui „redundanța este un fenomen neplăcut, dar nu trebuie să  considerăm redundanța o stângăcie”. Ați observat, am repetat cuvântul redundanță ca să înțelegem clar despre ce este vorba.

Dar nu vreau să vă toc mărunt cu asemenea lucruri fiindcă, de fapt, voiam să vă semnalez o potrivire frumoasă. Cuvintele minut și mărunt au aceeași origine: în limba latină, minut, însemna mărunt, adică o parte măruntă a timpului. Limba română a moștenit din limba latină cuvântul mărunt și, târziu, a împrumutat cuvântul minuto din limba italiană, franceză, germană sau chiar rusă. Lingviștii nu sunt siguri.

(rubrică difuzată în 27 septembrie 2016)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

 

 

 

 

 

(Foto: pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

Începe programul “Litoralul pentru toți”

Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de…

3 ore ago

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei…

3 ore ago

Accident în Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara

Potrivit Poliției Timiș, un bărbat de 51 de ani conducea un autoturism în incinta Parcului…

3 ore ago

Protest la Timișoara. Angajații mai multor primării au pichetat Prefectura

Reprezentanții Sindicatului Columna-SCOR spun că actualele lefuri nu reflectă efortul pe care salariații îl depun…

3 ore ago

Trafic închis pe strada Căpitan Ignat din Arad

Comisia de Sistematizare a Circulației a aprobat închiderea circulației pe strada Căpitan Ignat, din 21…

4 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara lansează “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”

Muzeul Naţional de Artă Timişoara deschide “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”, un proiect iniţiat în anul TM2023.…

4 ore ago