În amintirile copilăriei mele petrecute în satul bunicilor, poștașul ocupă un loc aparte. Nu știu dacă ați observat asta, dar, atunci, în acei ani, poștașul comunităților mici, rurale era un personaj mult mai încărcat de mister și farmec decât poștașul de la oraș. Asta fiindcă, în acei ani, lumea rurală era izolată de forfota civilizației, iar acest personaj, cu tolba doldora de scrisori, telegrame, vederi sau diverse hârtii, însemna un fel de sol fermecat ce aducea vești de departe. Iar dacă bicicleta fost inventată și pentru un scop nobil, nu numai pentru plăcerea pedalatului, atunci cu siguranță că bicicleta și-a găsit menirea în tandem cu poștașul. Cu care, îmi imaginam eu, are aceeași relație pe care care cavalerul o are cu bidiviul său fermecat.

Dar gata cu reveriile și cu mitologizările forțate: Poșta Română a devenit de mult o mârțoagă, patrimoniul ei a fost de mult pus pe butuci, iar concurența a adus-o în comă: serviciile poștale și de curierat rapid își fac treaba așa cum trebuie.

Evident, lumea comunicării s-a schimbat din temelii, iar mesajele noastre au devenit electronice, adică sunt fie sms-uri, fie mail-uri. Postașii nu au dispărut de tot, iar limba română s-a îmbogățit cu un cuvânt nou, ce nu există încă în DEX: postac. Postacul este un mercenar din presa virtuală, adică o persoană plătită, care „postează”, scrie diverse mesaje, fie laudative la adresa clienților, fie injurioase la adresa adversarilor clientului, pe paginile de internet ale unor publicații, pe bloguri sau rețelele de socializare. Cuvântul „postac” este, desigur, un cuvânt depreciativ, batjocoritor.

(rubrică difuzată în 18 ianuarie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

Articole asemănătoare

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

3 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

5 ore ago

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

7 ore ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

9 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

9 ore ago

Tranzy, aplicația prin care timișorenii pot urmări în timp real mijloacele de transport în comun

Platforma tranzi.ai a fost pusă gratuit la dispoziția Societății de Transport Public din Timișoara și…

9 ore ago