? Despre Tovarășa, Cabinetul 2, Elena și Ileana

 

 

Vineri, am vorbit în avans despre Bobotează și despre Sfântul Ioan. Cu mulți ani în urmă, în vremea comunismului ceaușist, un prieten îmi spunea de fiecare data în 7 ianuarie: „Poporul ăsta a fost atât de blestemat încât nici de Sfântul Ion nu poate sta liniștit”. Cei mai tineri ascultători nu au de unde ști ce voia să spună, dar cei mai trecuți prin viață poate își amintesc că, în 7 ianuarie, era sărbătorită Tovarășa. Tovarășa însemna tovarășa Elena Ceaușescu, născută într-un 7 ianuarie. În acei ani, Elena Ceaușescu era prototipul omului de știință, adică „academician de renume international”. În public sau în presă, formula de adresare oficială era „academician doctor inginer”, iar în privat, înalta nomenclatură de partid nu îi pronunța numele, folosind fie Tovarășa, fie Cabinetul 2. A primit nenumărate titluri de doctor honoris causa al unor universități din lume, desigur cumpărate, fiindcă toată lumea știa că, în realitate, Elena Ceaușescu, născută Petrescu, a fost o semianalfabetă. După cum, în realitate, în acte, purta numele de Lenuța. Lenuța, ați înțeles, este hipocoristicul, adică numele de alint de la Elena, un nume cu tradiție în lumea creștină începând cu secolul al IV-lea. Asta fiindcă mama împăratului Constantin cel Mare a purtat numele de Elena. Etimologic, prenumele Elena este un nume solar fiindcă, în elină, greaca veche, Helene ar însemna „cea strălucitoare, rază de soare, cea luminoasă”, cuvântul fiind în relație cu Helios, soarele. Așa că le atrag atenția bărbaților care își alintă Elenele dragi cu „lumina mea” să fie conștienți de acest pleonasm.

Revin la Elena Ceaușescu pentru  a vă semnala un titlu paradoxal: Elena Ceaușescu a fost și regină! Nu vă speriați, în 1939, la o petrecere câmpenească a muncitorilor, a fost aleasă „regina balului”.

În fine, românii au adaptat numele Elena sub forma Ileana.

(rubricã difuzatã în 8 ianuarie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

 

(Foto: pinterst.com)

 

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

4 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

6 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

6 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

6 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

7 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

12 ore ago