? Emilia Lungu-Puhallo — romancieră și militantă pentru drepturile femeilor

 

 

Auzim mereu vorbindu-se despre „studiile de gen” sau, ca să spunem sintagma în original, despre „gender studies”. În general, simtagma „studii de gen” se referă la abordările interdisciplinare despre condiția femeii în societate. În realitate, studiile de gen se pot referi și la bărbați, dar și la minoritățile sexuale. Nu voi intra în amănunte despre ce înseamnă studiile de gen, ci, astăzi, vreau să vă semnalez numele unei mari femei născute aici, în Banat, poate prima militantă pentru drepturile femeilor de pe actualul teritoriu al României. Mă refer la Emilia Lungu-Puhallo, prima femeie romancier a literaturii române, prima militantă din Banat pentru drepturile femeilor.

Emilia Lungu s-a născută la 1853 în Sânnicolaul-Mare într-o familie de intelectuali și a năzuit de timpuriu să devină scriitoare. A început să colaboreze la revista „Familia” lui Iosif Vulcan, acolo unde a debutat și Eminescu. În anul 1872 a înființat, la Timişoara, cea dintâi „Reuniune de femei” din Banat, iar în anul 1874 a deschis prima şcoală de fete, la Izvin, unde Emilia Lungu a fost numită învăţătoare. A scris şi a publicat poezii, romane, nuvele şi schiţe, fie sub semnătura ei, fie sub pseudonim. Iosif Vulcan, care i-a apreciat talentul literar, a considerat-o printre cele mai înzestrate condeie ale Transilvaniei. Iar Aurel C. Cosma scria în cartea sa „Prin Timişoara de altădată”, de unde am preluat informațiile de mai sus, că Elena Lungu-Puhallo a fost cea dintâi româncă ce a scris şi a publicat romane într-o vreme în care această specie literară era încă la primele începuturi.

(rubrică difuzată în 14 martie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: banaterra.eu)

 

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

4 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

6 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

7 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

7 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

7 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

12 ore ago