? Enervarea cardinalului Richelieu, scobitul dinților și apariția cuțitului cu vârf rotunjit

 

 

Ziua de 13 mai 1610 înseamnă o zi memorabilă pentru igiena mâncatului fiindcă, fix în 13 mai, Cardinalul Richelieu inventa cuţitul de masă cu vârf rotunjit. Legenda spune că ilustrul cardinal — nemurit de Alexandre Dumas-tatăl în romanele sale — nu mai suporta să-şi vadă invitaţii curăţându-şi dinţii, în timpul mesei, cu vârful cuţitelor. Așa că Richelieu a comandat un set de cuţite cu vârful rotunjit ce au exilat definitiv la centura bărbaților cuțitele lungi și periculoase.

Dar prim-ministrul Richelieu (căci aceasta îi era funcția), inventând cuțitele cu vârf rotunjit, nu făcea decât să rafineze ceremonialul mâncării, fiindcă,  în aceeaşi perioadă, după inventarea furculiței, au început să apară și feţele de masă. Iar rafinamentul tacâmurilor aristocratice avea să ajungă la culmi nebănuite, numărul acestora la o singură masă ajungând chiar la peste 30! Dintre multele păstrate și în tacâmul obligatoriu al burgheziei, amintesc un obiect pe care îl știm din celebra schiță D-l Goe, de I.L. Caragiale: cheseaua. Cheseaua era, deopotrivă, un recipient pentru dulceață, dar și pentru păstrat tutunul.

Oricum  revenind la enervarea cardinalului Richelieu — curățatul dinților după masă a fost un „amănunt” extrem de rafinat în Antichitate, dar care și-a pierdut din firesc și, mai ales, din instrumente. În vremea romanilor, de pildă, se foloseau scobitori speciale din argint, unele superb ornate. La câteva decenii după invenția lui Richelieu, portughezii aveau să aducă, din lumea nouă, scobitori din lemn de portocal, parfumate. Scobitori care, de-a lungul secolelor ce au urmat, au dispărut la rândul lor. După cum se vede, igiena nu este o invenție a lumii căreia noi îi spunem „civilizate”.

(rubrică difuzată în 8 iunie 2017)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la:  http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Oradea pierde acasă; Clujul tot mai aproape de titlu

Acest rezultat face ca Clujul să se apropie de un nou titlu de campioană. Trupa…

24 de minute ago

Începe programul “Litoralul pentru toți”

Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de…

6 ore ago

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei…

6 ore ago

Accident în Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara

Potrivit Poliției Timiș, un bărbat de 51 de ani conducea un autoturism în incinta Parcului…

6 ore ago

Protest la Timișoara. Angajații mai multor primării au pichetat Prefectura

Reprezentanții Sindicatului Columna-SCOR spun că actualele lefuri nu reflectă efortul pe care salariații îl depun…

6 ore ago

Trafic închis pe strada Căpitan Ignat din Arad

Comisia de Sistematizare a Circulației a aprobat închiderea circulației pe strada Căpitan Ignat, din 21…

7 ore ago