? În continuu/încontinuu/incontinuu/încontinu

 

Am să vă rog să luați un pix, creion, mă rog, și o foaie de hârtie pentru a face împreună un test de ortografie. Gata? Așadar, notați următoarea frază: „Afară plouă întruna, iar la noapte e posibil să ningă în continuu”.

Mai întâi, sper că ați scris „întruna” într-un singur cuvânt. Am mai spus de ce, dar nu strică să vă reamintesc. În propoziții de felul „vorbește întruna”, „cântă întruna”, cuvântul „întruna” are  sensul de „fără întrerupere, mereu, încontinuu”. Și, în acest moment trebuie să mă opresc o secundă fiindcă, în presa românească încă apar grafii, adică forme scrise, în care se scrie greșit „în continuu” în două cuvinte. Subliniez, așadar, „încontinuu” se scrie într-un singur cuvânt, este adverb și înseamnă „fără încetare”.

Alexandru Graur, celebru nostru lingvist, a publicat în 1977 o cărțulie foarte interesantă cu titlul Dicționar al greșelilor de limbă în care este semnalat și cuvântul încontinuu. Pretextul includerii în acest dicționar este forma greșită încontinu, cu un singur „u” sau forma, de asemenea greșită, incontinuu, cu „i”. Alexandru Graur însă mai semnalează o ciudățenie: cuvântul „încontinuu” este pleonastic fiindcă ar fi de ajuns să spunem „continuu”.

Pentru profesorii de limba română, semnalez aici originea latinească a cuvântului. Verbul latinesc continere are mai multe înțelesuri în funcție de rolul prefixului „con-”: astfel, de la latinescul continere avem neologismul „a conține” dar și „a conteni”, de unde cuvântul „necontenit”. Vedeți? Limba se schimbă încontinuu.

 

(rubrică difuzată în 21 decembrie 2017)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

366 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: scmp.com)

 

Articole asemănătoare

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

30 de minute ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

54 de minute ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

3 ore ago

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

11 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

12 ore ago