? Ne luptăm cu sabia lui Damocles la domiciliu?

 

 

Ieri am vorbit despre cuvântul „stahanovist”, un cuvânt din vocabularul propagandei comuniste, dar și despre cuvântul „workaholic” ce dă seama despre dependența patologică a unor angajați față de muncă, o dependență asemănătoare cu cea a alcoolicilor față de băutură.

Recent, legislația unor țări, cum ar fi Coreea de Sud, a interzis ca angajații să își petrească la locul de muncă mai mult de douăsprezece ore. La care, nu vă vine să credeți, angajații au protestat. Și asta în ciuda faptului că nu sunt plătiți pentru orele suplimentare, ci, pur și simplu, fiindcă serviciul este chiar viața loc. Nu e bine nici așa! Oamenii se însingurează, nu mai au prieteni, relații, iar cei fără familie nu au pentru ce să se întoarcă acasă. În plus, amenințarea șomajului plutește deasupra capului asemenea sabiei lui Damocles.

Expresia „sabia lui Damocles” vine de la povestea unui slujitor din Syracuza, pe nume Damocles, pe care tiranul Dionisie l-a învățat că nu poți fi fericit atunci când asupra ta stă, zi și noapte, o primejdie de moarte. Cum a făcut asta?  L-a așezat pe Damocles într-un jilț cum numai împărații aveau, a poruncit să-i fie aduse bucatele cele mai scumpe și rare, să fie servit de slujnicele sale cele mai frumoase. Numai că, zi și noapte, deasupra lui Damocles atârna o sabie prinsă cu un fir de păr de cal. O sabie ce putea să îl omoare în orice clipită.

Revin la problemele psihologice ale angajaților din societatea de astăzi și vă semnalez un nou cuvânt ce se va impune cu siguranță: „telemunca”. „Telemuncă” înseamnă că angajații nu trebuie să vină la un sediu al firmei, ci pot lucra la domiciliul lor. Ați ghicit, „tele” înseamnă „departe, la distanță”.

(rubrică difuzată în 13 aprilie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto:pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

4 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

6 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

6 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

6 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

7 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

12 ore ago