? Nu cred că lui Pasteur i-a plăcut berea. Dar numele lui e mereu rostit la o bere

 

 

Acum câteva zile, Timișoara a sărbătorit una dintre cele mai importante instituții ale istoriei ei: Fabrica de bere. Cred că toată lumea știe, la numai doi ani după cucerirea Timișoarei din mâinile turcilor, stăpânirea austriacă a inaugurat această fabrică de bere. Asta se întâmpla, cum ușor se poate deduce, la anul 1718. Sunt foarte multe lucruri de spus atunci când vine vorba despre civilizația berii pe actualul teritoriu al României. Primul, este că, atunci când ne referim la premiere de dinainte de anul 1918, onestitatea ar trebui să ne oblige să spunem că este vorba  despre premiere de pe „actualul teritoriu al României”. A doua observație se referă la faptul că berea face parte din obiceiurile de fiece zi ale austriecilor și, deci, din această parte de Europă, în vreme ce Vechiul Regat, adică România de după 1859, a descoperit berea abia după1880. Asta după ce filoxera a distrus toate viile cu soiuri autohtone, iar vinul a devenit foarte scump. În fine, să mai spun că apa de băut a Timișoarei la anul 1718 nu era foarte bună, așa că o fabrică de bere aici pentru militari și nu numai era o investiție excelentă.

După acest excurs istoric, aș semnala un cuvânt ce denumește un proces chimic foarte important în industria berii, de fapt în industria alimentară: pasteurizare. Pentru cei care nu știu, pasteurizarea înseamnă conservarea unor alimente sau lichide printr-un procedeu termic: ele sunt încălzite și, brusc, sunt răcite. Procesul distruge toată flora bacteriană sau alte elemente ce determină alterarea produselor, astfel că avem alimente sau lichide cu termene mari de valabilitate. Dacă nu v-ați gândit de unde vine cuvântul „pasteurizare”, vă spun imediat, deși e foarte simplu: de la savantul francez Louis Pasteur.

(rubricã difuzatã în 25 mai 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

8 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

10 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

10 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

10 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

11 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

15 ore ago