? Podgorie la câmpie? Așa ceva nu există!

 

 

În vremea studenției mele, atunci când venea vorba de vin, numele ce îmi veneau instantaneu în minte erau cele ale profesorilor noștri Gheorghe Tohăneanu, Eugen Todoran și Deliu Petroiu. Cei trei minunați dascăli veneau nu doar dintr-o lume culturală interbelică, ci și dintr-o lume interbelică a gusturilor papilare în care vinul era la loc de cinste. Astfel, atunci când profesorul Todoran prindea de veste că am fost sau urma să merg la o bere cu fiul său, Radu, dădea din mână ca și cum ar fi alungat o piază rea și ne spunea, pe jumătate în serios, pe jumătate în glumă, așa: „cocieșilor”. Cu alte cuvinte, aveam gusturi joase, asemenea celor care conduc o căruță.

Dacă în anii ‘70 oferta de vin era cum era, după 1980, odată cu criza alimentară, din magazine și retaurante au dispărut și vinurile băubile. Asta în ciuda faptului că județul nostru se mândrea, pe atunci, cu cel puțin trei podgorii: cea de la Recaș, cea de la Buziaș și cea de la Teremia.

Sigur, cunoscătorii știu că vița-de-vie este acea plantă prețioasă care crește cu osebire în zonele deluroase. De aici și cuvântul de origine slavă pronunțat mai înainte, „podgorie”, un cuvânt compus din „pod”, adică „sub”, și gorie, adică „deal, munte”. Ceea ce ne îndeamnă să credem că, atunci când slavii au trecut pe la noi, majoritatea dealurilor subcarpatice erau cultivate cu viță-de-vie, astfel că o situare geografică a devenit nume pentru o plantație.

Să nu uit: viță-de-vie se scrie cu liniuță de unire între cele trei cuvinte!

(rubrică difuzată în 4 aprilie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

7 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

8 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

9 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

9 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

10 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

14 ore ago