? Prefețe, postfețe, precuvântări, predoslovii, prolegomene

 

 

În lumea literară și științifică, debutul editorial, adică în volum, este un moment important și, de regulă, volumul este însoțit de o prefață, de o postfață sau, pur și simplu, un text succint pe pagina a IV-a scris de o personalitate. Asemenea texte înseamnă, evident, o formă de marketing fiindcă prefațatorul este, de regulă, o somitate care cauționează o apariție. Nu uit că trebuie să traduc din limba română în limba română, așa că traduc: „a cauționa” înseamnă a depune garanție pentru cineva, a chezășui. Am spus că de regulă se întâmplă așa ceva fiindcă îmi vine în minte un exemplu de text agresiv la adresa editorialelor unui scriitor timișorean scris de Adrian Păunescu pe care autorul, atunci când le-a strâns într-un volum, l-a așezat pe coperta a IV-a. Este vorba despre profesorul universitar și eseistul Mircea Mihăieș.

Dar ca să nu rămân doar în zona excepțiilor, dintre nenumpăratele exemple de prefețe laudative, o amintesc aici pe cea a lui Titu Maiorescu la debutul editorial al lui Mihai Eminescu. Din care citez fraza finală: „Trebuiau să devină mai ușor accesibile pentru iubitorii de literatura noastră toate scrierile poetice, chiar și cele începătoare, ale unui autor, care a fost înzestrat cu darul de a întrupa adânca sa simțire și cele mai înalte gândiri într-o frumusețe de forme, subt al cărei farmec limba română pare a primi o nouă viață”.

Desigur că din aceste considerații despre cuvântul „prefață” nu puteau lipsi câteva sinonime. Vechile, arhaicele „precuvântare” și „predoslovie”, dar și neologismul „prolegomene”. Prolegomene înseamnă considerații introductive la un text științific, dar are o problemă de logică fiindcă, așa cum observa Al. Graur, în limba greacă prolegomena are sens de plural și înseamnă „cele spuse înainte”.

(rubrică difuzată în 19 ianuarie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: pixabay.com)

 

 

Articole asemănătoare

Vreme instabilă în Banat și Crișana

Vremea va fi închisă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii relativ extinse…

18 minute ago

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

6 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

6 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

6 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

8 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

14 ore ago