? Proteism de cameleon sau cameleonismul lui Proteu?

 

Acum câteva zile a murit un mare muzician – David Bowie. Presa românească are o calitate ce nu îi poate fi nicium negată: se pricepe la bocit și la parastase ca niciuna alta în lume. Cum moare vreo vedetă sau vedetuță a lumii publice românești, jurnaliștii noștri roiesc deasupra cadavrului asemenea unor corbi cu camere de filmat în spate și cu microfoane în gheare. Asta e, să tot mori în România ca vedetă, că de bocitoare ai parte. Cam cum se spune că e folositor să te însori cu oltence fiindcă fac niște parastase pe cinste.

În fine, mă întorc la presa românească pentru a semnala un jurnalist de la Realitatea TV l-a prezentat pe David Bowie ca fiind „o personalitate cameleonică”. Dacă avem curiozitatea să căutăm în DEX sensul cuvântului „cameleonic”, vom găsi că, în cazul oamenilor,  „cameleonic”  înseamnă „versatil”. Iar „versatil”  este un om care îşi schimbă cu uşurinţă părerile; un om lipsit de fermitate; schimbător; instabil; nestatornic. Iar sensul peiorativ al cuvântului îl descoperim în cuvântul „cameleonism”, unde această atitudine a unei persoane de a-și schimba convingerile sau comportamentul este una dictată de interes, de lipsa scrupulelor. Așadar, să fi fost renumitul muzician David Bowie o asemenea persoană? Nicicând, evident! Sau, dacă o fi fost, nu se face să spui așa ceva la ceasul tragic al morții artistului.

În acest caz, ce o fi vrut să spună jurnalistul? Eu cred că a vrut să spună că David Bowie a fost o personalitate proteică. Cuvântul proteic este un eponim, adică este un cuvânt ce provine de la un nume propriu. În mitologia greacă, Proteu era un zeu marin care putea lua diferite forme înfățișări. Sensul special al lui proteic, în exemplul dat de mine, este „care își schimbă necontenit forma”. Și, ca sinonime, proteic ar putea fi înlocuit prin „complex”, „multilateral”, „mereu surprinzător”.

Apropo. Știți când are un cameleon culoarea cameleonului? Când stă pe un alt cameleon.

(rubrică difuzată în 16 ianuarie 2016)

 

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la:  http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

 

 

 

Articole asemănătoare

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

2 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

4 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

4 ore ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

5 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

6 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

7 ore ago