? Să învederăm ce înseamnă inveterat!

 

 

Acum câteva zile, atunci când am vorbit despre cuvântul veteran, îmi propusesem să vorbesc și despre o pereche de paronime. Vă reamintesc, paronimele sunt cuvinte cu formă foarte asemănăoare, dar cu sensuri diferite, iar cuvintele la care mă gândesc sunt inveterat și  învederat. Luat de plăcerea unor referințe istorice, am preferat să amân o discuție în care, din nou, etimologia ne ajută să înțelegem sensurile cuvintelor.

Așadar, să vedem că înseamnă, mai întâi, cuvântul „inveterat”. Cu „i”, nu cu „î”. DEX-ul ne spune că „inveterat”, este un adjectiv și că, atunci când se folosește cu privire la persoane, înseamnă „persoană în care s-a înrădăcinat un anumit defect”. Când este vorba despre defecte, vicii, sensul adjectivului „inveterat” este cel de „înrădăcinat”. Și aș mai adăuga încă două sinonime: incorigibil, înrăit. Am ținut să spun că „inveterat” este un adjectiv fiindcă el poate părea un participiu de la un verb care, în românește, nu există. Dar să privim mai îndeaproape cuvântul și să semnalăm că în el se ascunde un cuvânt latinesc: vetus, veteris. Care, ați ghicit, înseamnă „bătrân”, „învechit”. Și care e prezent în neologismul vetust.

Cât privește verbul „a învedera”, sensul său este departe de ceea ce am spus mai înainte. DEX-ul ne scrie că înțelesul principal al verbului este „a (se) face vizibil, clar, evident”. A învedera, de la vedere.

Iar la final, un exemplu de frază cu ambele neologisme:

De 27 de ani, în România, corupția este un fenomen și inveterat, și învederat. Adică și cronicizat, și vizibil foarte ușor.

(rubrică difuzată în 9 octombrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: pinterest.com)

 

Articole asemănătoare

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

2 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

2 ore ago

Tranzy, aplicația prin care timișorenii pot urmări în timp real mijloacele de transport în comun

Platforma tranzi.ai a fost pusă gratuit la dispoziția Societății de Transport Public din Timișoara și…

2 ore ago

Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap pentru parcare gratuită verificate la Arad sunt multiplicate

Aproximativ 40% dintre cardurile speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap folosite în Arad…

2 ore ago

Cadavrul unui bărbat spânzurat de o schelă, identificat de poliţiştii timișeni

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş împreună cu poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au identificat cadavrul…

3 ore ago

“PRO DATINA” respectă tradiția de 15 ani

Festivalul  folcloric „Din comoara satului” a fost primul eveniment important al  Asociației culturale “PRO DATINA”…

5 ore ago