? Să nu „uzufructăm” cuvinte necunoscute

 

 

Ieri, după emisiunea în care am vorbit despre Radu Banciu, căruia i-am reproșat parada de cultură și limbajul suburban, cineva m-a întrebat ce înțeleg eu prin „cultură generală”. Grea întrebare. Eu cred că fiecare generație înțelege altceva prin cultura generală.

Dar, dincolo de orice încercare de definire, cred că ar fi normal ca, la finele celor 12 ani de școală, să putem spune că avem cultură generală. Adică să știm câte ceva despre istoria națională și universală, să fi citit câțiva dintre autori fundamentali ai literaturii, să înțelegem referințe filozofice fundamentale ș.a.m.d. Nu cred însă că un om cu o cultură solidă trebuie să știe pe de rost tot soiul de date inutile, așa cum făcea mereu Vadim Tudor recitând zile și ani de naștere ale unor personalități. Cultura generală, reiau o vorbă veche, este ceea ce rămâne după ce uiți.

Sigur, prezentul relativ recent a dat la o parte referințele filozofice, iar referințele mediatice țin loc, acum, de lecturi. Așa cum există fast food, adică mâncare rapid gătită, există și fast information, adică informații obținute rapid. Știm, aproape tot ce vrem să aflăm se găsește la un click distanță. Ați înțeles, mă refer la motoarele de căutare, în special la Google.

Ei bine, într-o emisiune tv dedicată noilor surse de informare, un cunoscut jurnalist ne-a îndemnat cu o formulă ce mi-a smuls un surâs: „Să uzufructăm internetul!” Sigur, voia să ne îndemne să folosim internetul. Numai că verbul imaginar creat de gazetar spune altceva: „uzufruct” înseamnă un drept acordat unei persoane de a folosi pe deplin un obiect al unei alte persoane și pe care care trebuie să îl restituie la încetarea dreptului. Vă rog, nu uzufructați cuvinte al căror sens nu îl cunoașteți!

(rubricã difuzatã în 7 iunie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică

La împlinirea a șase decenii de activitate artistică neîntreruptă, Corala feminină „Carmina Dacica”, dirijată de…

2 ore ago

Vreme instabilă în vestul țării

În a doua parte a zilei, vor fi averse locale și cu caracter torențial, însoțite…

3 ore ago

Handbal, juniori 3: SCM Politehnica, pe patru, AHCS Cîtu Timișoara, a șasea

Turneele finale ale Campionatelor Naționale de handbal, juniori 3, Grupa Valoare, s-au încheiat. Timișoara a…

3 ore ago

Victorii superbe pentru Irina Begu și Ana Bogdan

Jucătoarele române de tenis Irina Begu și Ana Bogdan s-au calificat, joi seara, în runda…

4 ore ago

Corvinul Hunedoara ajunge la șase transferuri

Ion Cărăruş este noul jucător al divizionarei secunde de fotbal Corvinul Hunedoara. În vârstă de…

17 ore ago

Anca Todoni, în sferturi la un turneu W50

Jucătoarea timișoreană de tenis Anca Todoni s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de…

17 ore ago