? Și cei care înregistrează pe CD sau DVD sunt piromani?

 

 

Acum câteva zile, televiziunile comerciale au reluat mereu o știre cu privire la gestul nebunesc al unui piroman rămas, în continuare, necunoscut. Ce a făcut piromanul? Pur și simplu, în toiul nopții, a incendiat câteva autoturisme ale unor persoane private. Gestul, firește, nu e doar criminal, ci și lipsit de explicație. Vreau să spun că, în cazul unei răzbunări, de pildă, există cel puțin o explicație a gestului, dar, în cazul de față, singura explicație ține de patologie. Adică de boală. Da, fiindcă piromania înseamnă o formă de tulburare psihică în care bolnavul simte impulsul nestăpânit de a da foc, de a distruge prin foc. Sigur, cuvântul este relativ ușor de desfăcut în părțile sale componente, ambele din greaca veche: „pur”, „foc”, „mania”, nebunie, obicei bizar.

O să vă mire ceea ce spun acum, dar populația lumii a început să ardă tot mai mult de când a apărut computerul și, mai ales, CD-ROM-ul, adică dispozitivul cu ajutorul căruia se ascultă discuri sau se pot înregistra diferite informații pe unitățile de disc. Procesul se numește „burning”, adică ardere. Atunci când înregistrăm  un disc, îl ardem, iar în limbajul utilizatorilor de computere, când era la modă să îți stochezi informația pe CD-uri, auzeam și forme adaptate cum ar fi „ai bărnuit”?  Iar ironia sorții face ca unul dintre cele mai cunoscute programe de înregistrare, de ardere se numește Nero. Evident, numele trimite la unul dintre cei mai ciudați împărați romani despre care se spune că ar fi ordonat incendierea Romei și i-ar fi acuzat pe creștini de acest dezastru. Nu se știe dacă Nero a fost piroman, dar legenda vrea ca el să fi fost vrăjit estetic la vederea incendiului ce a cuprins Cetatea eternă.

(rubrică difuzată în 5 aprilie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

6 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

8 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

8 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

8 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

9 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

13 ore ago