? Și dantela, și purcelușul sunt de două ori mai mici decât știm

 

 

Astăzi mi-am propus să vă vorbesc despre diminutive și încep cu o părere: nu sunt sigur că apetitul românilor pentru diminutivare e de blamat. Fiindcă uneori uit că vorbesc la radio, traduc ultima frază așa: nu sunt sigur că pofta, aplecarea românilor pentru diminutive este de condamnat. Diminutivele au darul de a face ca ființe, obiecte, fenomene să fie micșorate, să fie făcute mai delicate, nu neapărat în sens fizic. Bucureștenii, de pildă, sunt mari admiratori ai diminutivelor fiindcă aproape toate cuvintele sunt diminutivate: la la ciorbiță, la chestiuță. Da, am auzit și chestiuță, adică o chestie mică.

Profesorul Ionel Funeriu scrie în cartea sa Biografii lexicale că, adesea, un cuvânt ce a fost diminutiv în limba sursă, ulterior, nu mai este perceput ca atare. Și dă două exemple. Din porcus latina a format cu ajutorul sufixului ellus diminutivul porcellus. Care a ajuns în românește purcel. Parcă ar fi fost insuficientă o asmenea diminutivare, limba româna i-a atașat un al doilea sufix, –, așa că avem purceluș.

Și substantivul dantelă a avut aceeași soartăneologismul a fost împrumutat de la francezi, unde dentelle era deja un diminutiv: dentelle înseamnă „dințișor”fiind diminutivul lui dent, „dinte”. Nici cu dantela nu ne-am mulțumit, așa diminutiv cum era când am „împrumutat-o”, și i-am spus danteluță.

Și, ca lucrurile să fie în echilibru, filologul timișorean ne atrage atenția că și unele substantive cu sufixe augmentative, adică de mărire a sensului, și-au pierdut sensul: de la bute, de pildă, avem butoi, adică o bute mai mare. Dar cine mai resimte acest sens?

(rubrică difuzată în 26 august 2016)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

 

 

 

 

 

(Foto: pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

Dialog cu Ioan Holender, la Opera Națională Română din Timișoara

Creația în bronz a sculptorului Péter Jecza, realizată cu ani în urmă, îl înfățișează pe…

28 de minute ago

Grupurile de Acțiune Locală din Timiș instruiesc societatea civilă și ONG-urile pentru a scrie proiecte europene

2 milioane de euro este suma pe care Grupurile de Acțiune Locală Timișoara și Colinele…

3 ore ago

Badmintonul timișorean, aproape de Cupa României

Componenții CSU Universitatea de Vest au terminat în urma câștigătoarei CSC Berceni, o echipă, care…

3 ore ago

Controale la transportatorii transfrontalieri pe autostrada Timișoara-Arad

Angajatorii care desfășoară activități de transport rutier în spatiul Comunității Europene și lucrătorii transfontalieri, au…

3 ore ago

Vreme ploioasă la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate mai…

8 ore ago

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

17 ore ago