Dispariția ultimului rege al României, dincolo de tragismul ei, a lansat în spațiul public o serie de întrebări mai mult sau mai puțin pertinente. Încep cu întrebarea-ipoteză: Cum ar fi arătat România după 1989 dacă monarhia ar fi fost restaurată. Poate sună brutal, dar eu cred că România tot așa ar fi arătat. În ciuda faptului că Regele Mihai a fost un reper moral. O altă întrebare, de data asta neavenită, se referă la șansele monarhiei în România. Profit de întrebare pentru a face o nuanțare lingvistică foarte importantă cu ajutorul căreia vă spun și opinia mea în legătură cu actuala Casă Regală a României. După Revoluție, dar mai ales după ce regimul iliescian a arătat clar că dorește o „democrație originală” – sper că ați auzit ghilimele ironice –, cei care susțineau revenirea la monarhie erau, mai degrabă, admiratori ai regelui Mihai și mai puțin ai monarhiei. Și eu am făcut parte dintre ei, adică am fost un „mihăist”. Consecințele ce rezultă din această precizare nu mai trebuie explicate și nici nu e cazul să fie în aceste momente de doliu național.

Revin la aspectele lingvistice și vreau să semnalez o greșeală auzită de vreo două-trei ori, e drept, de la persoane mai puțin instruite.  Astfel, în loc de „funeraliile Regelui Mihai”, am auzit „funerariile Regelui Mihai”. Evident, e confuzia dintre substantivul „funeralii” și adjectivul „funerar”. „Funeralii” nu înseamnă doar înmormântare, ci o ceremonie fastuoasă de înmormântare sau de incinerare, adică de ardere. Adjectivul „funerar” se referă nu numai la funeralii, ci și la ceea ce are legătură cu înmormântarea.

Dumnezeu să-l aibă în pază pe Regele nostru!

(rubrică difuzată în 14 decembrie 2017)

 

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

366 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: mediafax)

 

Articole asemănătoare

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, temperaturile diurne vor crește ușor. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza și…

53 de minute ago

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

9 ore ago

Universitatea de Vest din Timișoara, între primele 6,9% universități din lume

Universitatea de Vest din Timişoara a fost inclusă între primele 1.500 de universități din lume…

9 ore ago

Ex-timișorenii Jovanovic și Djokovic, pe locul al cincilea în Ungaria

Honved Budapesta, cea mai titrată echipă din baschetul masculin maghiar, a încheiat actuala ediție de…

10 ore ago

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

11 ore ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illeș a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

12 ore ago