? Subțire și subtil, doi frați gemeni despărțiți de… sute de ani

 

 

După ce, ieri, am terminat de scris rubrica dedicată hoției, mi-am adus aminte că aș fi vrut să vă semnalez o confuzie sinonimică: cea dintre subtilizare și subtilitate. Ați înțeles, subtilizarea se referă la acțiunea de a subtiliza, de a fura, adică, în vreme ce subtilitatea desemnează calitatea de a fi subtil. O persoană subtilă este una care sesizează, pătrunde cele mai mici amănunte, care poate face distincțiile cele mai fine, care vede nuanțe acolo unde omul obișnuit nu sesizează deosebiri. Un text, un fenomen subtil se descoperă numai printr-o cercetare atentă, amănunțită, fiind mai greu de distins, de recunoscut, de sesizat.

Poate că e prea complicat ceea ce vă spun acum, dar aș vrea să vă semnalez că, în doctrinele orientale, printre care și yoga, se întrebuințează sintagma corp subtil, ceea ce înseamnă corespondentul nevăzut al corpului nostru fizic. Dar asta e o altă chestiune.

Cuvântul subtil este un neologism care ne vine din limba franceză unde este de origine latină; subtilis. Ei bine, s-ar putea să vă mire ce vă spun acum, dar subtil este un neologism de prisos. Da, am spus bine, fiindcă limba română l-a moștenit pe latinescul subtilis în forma subțire. Și ne dăm seama că subtil și subțire sunt sinonime perfecte atunci când spunem despre cineva că este un om subțire, un intelectual subțire. Adică subtil fiindcă, ați ghicit, nu este vorba aici despre talia persoanei.

E adevărat, cuvântul subțire a dezvoltat și sensuri negative în limba română. Spunem, metaforic, despre capacitatea intelectuală a cuiva, despre activitatea sa, despre cărțile pe care le-a scris că e subțire, că sunt subțiri și toată lumea înțelege că nu e ceva de bine. Ați înțeles, în asemenea context, subțire înseamnă „lipsit de consistență”, „fără valoare”.

(rubrică difuzată în 6 septembrie 2017)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la:  http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Oradea pierde acasă; Clujul tot mai aproape de titlu

Acest rezultat face ca Clujul să se apropie de un nou titlu de campioană. Trupa…

4 ore ago

Începe programul “Litoralul pentru toți”

Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de…

10 ore ago

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei…

10 ore ago

Accident în Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara

Potrivit Poliției Timiș, un bărbat de 51 de ani conducea un autoturism în incinta Parcului…

10 ore ago

Protest la Timișoara. Angajații mai multor primării au pichetat Prefectura

Reprezentanții Sindicatului Columna-SCOR spun că actualele lefuri nu reflectă efortul pe care salariații îl depun…

10 ore ago

Trafic închis pe strada Căpitan Ignat din Arad

Comisia de Sistematizare a Circulației a aprobat închiderea circulației pe strada Căpitan Ignat, din 21…

11 ore ago