? Un înconjur la 360 de grade. Dar eu înconjor!

 

 

Despre o persoană care și-a modificat radical opiniile sau comportamentul, spunem că s-a schimbat cu 180 de grade. În graba exprimării sau în necunoștința geometriei, unele persoane vor să fie și mai radicale și spun că X „s-a schimbat cu 360 de grade”. Am auzit prostioara asta rostită de un admirator al lui Gigi Becali care a opinat că, după detenție, Gigi Becali s-a schimbat cu 360 de grade. Ei bine, în cazul acesta, greșeala de logică e acoperită de adevăr fiindcă, așa cum vedeți, milionarul cioban recidivează mereu. Adică revine.

Sigur, nu despre Becali vreau să vorbesc astăzi, ci despre faptul că, atunci când crezi că te schimbi cu 360 de grade, de fapt te întorci de unde ai plecat. E cam același lucru ce se petrece și cu sensul cuvântului „revoluție”, în fizică. Fiindcă mișcarea de revoluție a unui corp înseamnă că acesta s-a întors de unde a plecat. Ca să înțelegem mai bine, e ca și cum corpul respectiv nu a făcut altceva decât un înconjur.

Iar acum ne oprim o clipită. Cum credeți că e corect: facem un înconjur sau facem un înconjor? Vă întreb fiindcă majoritatea prezentatoarelor de știri vorbesc despre „știri ce fac deja înconjorul lumii”. Nu vă țin în suspans și vă spun de îndată: forma corectă este „înconjurul”, cu accentul pe „o”, adică pe a doua silabă. Asta pentru „înconjur” ca substantiv.

Verbul „a înconjura”, în schimb, are o chichiță, dacă îmi permiteți să mă exprim așa: la persoana I, la modul indicativ, timpul prezent, forma corectă este „eu înconjor”, nu „eu înconjur”. Iar accentul este pe ultima silabă. Repet, „eu înconjor”.

Pentru rafinați, semnalez un termen din dogmatica ortodoxă, „perihoreză”, folosit atunci când este abordată simultaneitatea celor trei ipostasuri din Sfânta Treime. De ce vă dau acest cuvânt? Fiindcă, etimologic, perihoreză înseamnă și „a înconjura împreună”. Asemenea unei hore.

(rubrică difuzată în 7 martie 2016)

 

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la:  http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

 

 

 

Articole asemănătoare

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

59 de minute ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

3 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

3 ore ago

Tranzy, aplicația prin care timișorenii pot urmări în timp real mijloacele de transport în comun

Platforma tranzi.ai a fost pusă gratuit la dispoziția Societății de Transport Public din Timișoara și…

3 ore ago

Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap pentru parcare gratuită verificate la Arad sunt multiplicate

Aproximativ 40% dintre cardurile speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap folosite în Arad…

4 ore ago

Cadavrul unui bărbat spânzurat de o schelă, identificat de poliţiştii timișeni

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş împreună cu poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au identificat cadavrul…

4 ore ago