? Wang, cel mai răspândit patronim din lume

 

 

Nu cred că am vorbit, de la microfonul acestei rubrici, despre numele de familie, adică despre patronime. Patronim este un neologism ce ne vine din limba fraveză și înseamnă „numele tatălui”. Sigur, iubitoarele sau admiratoarele feminismului o să spună că iarăși avem un cuvânt discriminatoriu. Nu avem ce face, așa era rânduiala în societățile premoderne, adică patriarhale, unde tatăl era eroul principal al familiei. Dar nu vă grăbiți să generalizați fiindcă în destule culturi mama este cea mai importantă atunci când vine vorba despre apartenența la o seminție, la un popor sau la un clan. Cazul cel mai cunoscut este, desigur, cel al poporului evreu unde evreitatea este recunoscută doar pe filiație maternă. Și, dacă îmi dați voie să fac o analogie mai puțin așteptată, vă semnalez că numeroare nume de familie din Moldova noastră sunt o reverență adusă mamei: Amariei, Aelenei, Asaftei ș.a. Cu privire la acest aspect, Europa este mult în urma Chinei. În China, numele de familie erau o realitate acum 5000 de ani. În Europa, numele de familie au apărut abia în secolele XI-XII când locuitorii bătrânului continent nu purtau decât nume de botez. Creșterea demografică însă a făcut necesară deosebirea cu ajutorul numelui de familie. Alegerea acestuia, inventarea lui s-a făcut pornind de la profesiune, de la un animal, de la un nume de botez, de la locul de baștină și așa mai departe.

Curios să aflu care sunt numele de familie cele mai numeroase, am căutat pe internet și am aflat că ordinea în clasament este așa: Niță, Pop, Popa, Ionescu, Popescu. Ca să vezi, eu credeam că patronimele cele mai numeroase sunt Ionescu și Popescu. Apropo, în China există peste 92 de milioane de familii Wang, ați ghicit, cel mai răspândit nume de familie.

(rubrică difuzată în 9 februarie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: pixabay.com)

 

 

Articole asemănătoare

România, finalistă la Jocurile Mediteraneene

Echipa națională de handbal juniori a României a făcut o figură foarte frumoasă la Jocurile…

59 de minute ago

Radu și Ilie Vincu – simboluri ale artei instrumentale tradiționale / VIDEO-LIVE

Violoniștii Radu şi Ilie Vincu şi-au făurit de-a lungul anilor un loc binemeritat printre instrumentiștii…

5 ore ago

Anca Todoni, două victorii în calificări

Anca Todoni a acces pe tabloul principal al turneul challenger de tenis de la Madrid.…

11 ore ago

Povestea Antoniei, eleva din Timișoara care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Științele Pământului

Antonia Ioana Balcu este unul din cei patru liceeni români care se vor întrece cu…

11 ore ago

Sute de slujbe disponibile la Bursa Locurilor de Muncă de la Timișoara

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează, marți, Bursa Locurilor de Muncă. Evenimentul va…

11 ore ago

Se oprește apa caldă în mai multe zone ale Timișoarei

Consumatorii care locuiesc în zona de nord a Timișoarei vor rămâne fără apă caldă din…

12 ore ago