Absenteismul e ca o boală cronicizată, nu ca un cârcel la prezență

Fără îndoială că evenimentul cel mai inflamat emoțional din ultimele zile a fost referendumul cu privire la redefinirea familiei. Mă rog, nu asta a fost întrebarea la care ar fi trebuit să răspundem, dar asta e o altă problemă. Așadar, la referendumul ce s-a desfășurat pe durata a două zile, a fost înregistrată o prezență de aproape 21 la sută din totalul persoanelor cu drept de vot. Insuficient însă fiindcă, pentru validarea rezultatelor referendumului, ar fi trebui ca prezența la urne să fie de  minimum 30 la sută. De ce acest neașteptat absenteism? Unii comentatori au scris că a fost vorba despre o neînțelegere a mesajului, alții au opinat că nici bisericile, nici partidele care au sprijinit referendumul nu s-au mobilizat îndeajuns, alții consideră că românii sunt popor tolerant. Eu cred, dacă îmi permiteți și mie o observație, că oamenii de la țară, atunci când au înțețeles despre ce este vorba, nu au mers la urne pur și simplu de rușine, de sfială și din bun-simț.

Dar gata cu opiniile mele despre referendum fiindcă rubrica mea nu cu asta se ocupă, iar eu nu am uitat și am folosit greșit un cuvânt. Ați observat? Nu vă mai țin cu răsuflarea tăiată – glumesc, desigur – și vă spun că este vorba despre cuvântul „absenteism”. Vorbitorului insuficient de atent, i se pare că „absenteism” se referă la absența de la ceva ce se presupune o prezență mai mult sau mai puțin obligatorie. Dacă însă căutăm în DEX ce înseamnă absenteism, vom constata că absenteismul înseamnă o absență îndelungată, prelungită. Așadar, putem vorbi despre un absenteism al parlamentarilor, despre un absenteism al studenților sau al elevilor, de pildă. De la urne, pur și simplu vorbim despre absență.

(rubricã difuzatã în 10 octombrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

4 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

4 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

7 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

9 ore ago

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

14 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

16 ore ago