Accelerație avem, dar decelarație nu prea!

Bănuiesc, de fapt sunt sigur că persoanele de sex masculin se află, în aceste zile, sub hipnoza Campionatului mondial de fotbal din Rusia. Un campionat care, fie vorba între noi, a produs cele mai neașteptate surprize din toată istoria acestei competiții. Urmăresc și eu, firește, meciurile, dar, mai ales, ciulesc urechea la comentariile din timpul partidei sau la comentariile invitaților în studiouri după meci. La aceștia din urmă, scăpările de limbă sunt mai numeroase și, vreau să subliniez din nou, sunt de înțeles. Asta fiindcă în studiouri nu sunt invitați doar jurnaliști, ci și foști sportivi care s-au remarcat prin prestația lor sportivă. Înțelegeți ce vreau să spun. Așadar, după meciul Japonia – Belgia, un fost fotbalist român a spus despre jocul niponilor că este „accelerat”. Ați înțeles, voia să spun că jocul niponilor era unul rapid, nu accelerat. Accelerația se referă la acțiunea de a iuți, a grăbi o mișcare. Există însă un cuvânt din domeniul muzicii potrivit unei asemenea modalități: accelerando. Ceea ce înseamnă că bucata muzicală este cântată din ce în ce mai repede. Sigur, în muzică asta se poate, dar, în fotbal, de fapt în cazul sportutilor, la un moment dat obosești și ești nevoit să o lași mai moale, ca să mă exprim așa, cu accelerația.

Ei bine, cu privire la acest fenoemn de reducere a accelerației, DEX-ul ne lasă puțin mirați: fenomenul de reducere a accelerației se numește „decelerație”, dar verbul „a decelera” nu este menționat. Nu știu de ce, dar am o propunere: CFR-ul să folosească denumirea „decelerat” pentru fostele accelerate care circulă tot mai mereuț.

(rubricã difuzatã în 5 iulie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

1 minut ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

2 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

2 ore ago

Tranzy, aplicația prin care timișorenii pot urmări în timp real mijloacele de transport în comun

Platforma tranzi.ai a fost pusă gratuit la dispoziția Societății de Transport Public din Timișoara și…

2 ore ago

Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap pentru parcare gratuită verificate la Arad sunt multiplicate

Aproximativ 40% dintre cardurile speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap folosite în Arad…

3 ore ago

Cadavrul unui bărbat spânzurat de o schelă, identificat de poliţiştii timișeni

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş împreună cu poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au identificat cadavrul…

3 ore ago