Apartamentul unui bloc e același lucru cu apartamentul unui palat

 

Cred ca nu exista timișorean instruit care sa nu știe că Palatul Dicasterial este cea mai impozantă clădire a Timișoarei. Intrând puțin în amănunte arhitectonice, va reamintesc câteva date despre această clădire monument ridicată pe o suprafață ce se întinde de-a lungul a trei străzi. Palatul Dicasterial este construit pe trei niveluri și avea, din proiect 273 de birouri, 34 de camere pentru servitori, 34 de bucătării, 65 de celarii, adică încăperi dedicate alimentelor, 27 de magazii, acestea fiind grupate în jurul a trei curți interioare. Palatul Dicasterial a fost ridicat în stilul renașterii italiene, iar modelul arhitecților săi a fost celebrul Palat Medici din Florența. Despre Palatul Dicasterial se spune ca ar avea tot atâtea încăperi câte zile numară anul, adica 365.

Ma gândeam la o asemenea cladire, un palazzo, fiindcă etimologia cuvântului este una foarte interesantă. Cuvântul italian „palazzo” îți are originea în numele uneia dintre colinele Romei, Palatium, unde a fost construita și reședința lui Augustus, dar și somptuoasele reședințe ale aristocrației romane. Sigur că, în asemenea clădiri ce cuprindeau numeroase spații dedicate servitorilor, chiar publicului, proprietarii aveau și ei nevoie de ceea ce noi numim astăzi intimitate. Adica de spații aparte, distincte ce erau destinate exlusiv locuirii private. Și, pentru a numi aceste spații private aparte, dedicate locuirii, limba italiană a inventat un cuvânt binecunoscut nouă: appartamento.

Sunt foarte mândru de originea nobilă a cuvântului „apartament” fiindăa și eu locuiesc la bloc, într-un apartament.

 

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: banatulazi.ro)

 

 

Trimite
Publicat de
Dana Florea

Articole asemănătoare

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

32 de minute ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

o oră ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

2 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

3 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

4 ore ago

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

12 ore ago