Arenele nu pot avea iarbă, ci doar nisip. Etimologic vorbind!

Nu ies nici astăzi din atmosfera campionatului mondial de fotbal care, așa cum știți, a produs câteva surprize ce păreau pur și simplu de neimaginat. Iar umorul românilor a fost pe fază, ca să spunem așa, și a observat de îndată că, de pildă, meciul dintre Costa Rica și Serbia ar fi fost, în plan simbolic, un meci între Elena Udrea și Sebastian Ghiță. Ați înțeles, este vorba despre țările în care cei doi au cerut azil politic.

Revenind la vocabularul sportiv, astăzi aș semnala câteva lucruri mai puțin cunoscute despre două sinonime: arenă și stadion. Cele două cuvinte — arenă și stadion — nu sunt însă sinonime absolute fiindcă, în antichitate, arena și locul de desfășurare a unor reprezentații, nu doar a întrecerilor sportive. În plus, spațiul acesta circular din mijlocul unui amfiteatru era acoperit cu nisip. Ceea ce ne trimite la sensul cuvântului „arena” în limba latină, ce înseamnă „nisip”. Sub forma „arină”, cuvântul a existat și în limba română veche, iar Lazăr Șăineanu semnalează cuvântul „ariniș” cu sensul de „nisip” și „deșert” în vechi traduceri ale Bibliei.

Cât privește cuvântul „stadion”, noi l-am luat din limba germană, dar, la origine, el vine din greaca veche. În Grecia antică, stadionul era un teren de întreceri atletice care măsura un stadiu, adică 600 de picioare. Ați înțeles, stadiul era o unitate de măsură a distanței. În limba română ceva mai veche, nu exista cuvântul „stadion”, ci „stadiu”. Același Lazăr Șăineanu, în dicționarul său, dă mărimea unui stadiu la circa 185 de metri.

Observați ce interesantă este limba română în diverse STADII ale ei?

(rubricã difuzatã în 21 iunie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

Articole asemănătoare

Vreme ploioasă la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate mai…

4 ore ago

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

13 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

15 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

16 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

16 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

16 ore ago