AUDIO / Aca de Barbu și nașterea Operei Române la Timișoara

 

Ziua de ieri a fost, pentru muzica timișoreană, o zi de armonioasă amintire. Da, în 31 iulie 1893 s-a născut fondatoarea Operei din Timișoara, marea soprană Aca (Aurora) de Barbu.

Cariera ei a fost de la început promițătoare, fiind admisă direct în anul II la Academia de Muzică din Viena, după care a cântat pe marile scene ale Europei. În anii ‘20, când a fost într-un turneu la Timișoara alături de bănățeanul Traian Grozăvescu, cei doi și-au propus să înființeze o operă românească în oraș. Din păcate, Traian Grăzăvescu a murit în 1927, așa că visul ei s-a împlinit abia în 1946, când a fost reintegrată ca artistă solistă la Opera Română din Timișoara. O instituție pe care a condus-o până în 1956, când a fost scoasă din funcție din considerente politice.

La primul spectacol al Operei Române din Timișoara, Aida, de Verdi, transmis prin difuzoare și în piață, Aca de Barbu a spus așa:

„Iată visul nostru împlinit! Se deschid porțile acestui așezământ de artă lirică, pentru a răspândi ca un far luminos arta cântului și a muzicii – citadela culturală într-o provincie atât de înfrățită cu muzica și poezia. În acest Banat, care prin tradițiile lui este îndreptățit a avea o operă proprie, aici, în țara cântului unde de veacuri răsună melodiile duioase ale doinei româneșt”.

 

Și închei rubrica de azi cu câteva considerații despre cuvântul „soprană”, definit în DEX astfel: 1. Cea mai înaltă dintre cele cinci categorii ale vocii omenești (de femeie sau de copil). 2. Femeie sau copil cu voce de sopran.

 Așadar, avem și substantivul „sopran”, pentru o asemenea voce. „Sopran”, „soprană” au și varianta italienească „soprano”.

(rubricã difuzatã în 1 august 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

Articole asemănătoare

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, temperaturile diurne vor crește ușor. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza și…

31 de minute ago

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

9 ore ago

Universitatea de Vest din Timișoara, între primele 6,9% universități din lume

Universitatea de Vest din Timişoara a fost inclusă între primele 1.500 de universități din lume…

9 ore ago

Ex-timișorenii Jovanovic și Djokovic, pe locul al cincilea în Ungaria

Honved Budapesta, cea mai titrată echipă din baschetul masculin maghiar, a încheiat actuala ediție de…

10 ore ago

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

10 ore ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illeș a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

11 ore ago