Ieri, când am vorbit despre criza aparent ciudată de hârtie igienică, am observat că explicația e cât se poate de banală: femeile au nevoie de mult mai multă hârtie igienică decât bărbații. Așa că toate glumele ce fac deliciul internauților sunt, în opinia mea, ușor exagerate. Așadar, hârtia igienică, așa cum arată și numele, a devenit de foarte multă vreme un accesoriu al igienei, deci obligatoriu, nu un capriciu ridicol.

Astăzi, revin la istoria romanțată a batistei înainte de a deveni hârtie de unică folosință despre care am început să vă spun câte ceva ieri.

Imperiul Otoman dă o utilitate sentimentală obiectului: batista erau utilizată de sultan mai ales pentru a-și marca preferința față de o anumită făptură în fața căreia o lăsa, delicat, să cadă. Iar întrebuințările batistei sunt diverse. De pildă, unii lingviști au susținut că batista era folosită de nobilii francezi doar  pentru a alunga muștele, de unde cuvântul „mouchoir”. („Mouche” înseamnă muscă, dar „moucher” înseamnă „a sufla nasul”, ceea ce complică lucrurile).

Alți istorici susțin că batista a fost redescoperită acum 450 de ani în Veneția și că nobilele materiale din care era confecționata erau din belșug parfumate pentru a mai ascunde mirosurile neplăcute. Asta fiindcă igiena nu era punctual forte al aristocrației din acele vremuri. Și, dacă vă vine sa credeți, Ludovic al XVI-lea, la sugestia soției sale Maria Antoaneta, a dat un decret cum că batistele fabricate în regatul sau, Franța, vor fi doar pătrate. Și numai din materiale nobile: catifea, mătase, brocart, dantelă.

(rubricã difuzatã în 23 martie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

6 minute ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

3 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

5 ore ago

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

10 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

12 ore ago

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

14 ore ago