AUDIO / Câinele, în ipostaze deloc onorabile

 

După rubrica de ieri, o ascultătoare a fost foarte marcată de faptul că romanii, în urma episodului cu gâștele care au salvat Capitoliul, i-au considerat vinovați pe câini și, ca atare, anual, ceremonia de reamintire a acelui episod consemna răstignirea unor asemenea patrupede. Sigur, pentru omul zilelor noastre imaginea răstignirii unor câini e insuportabilă, iar gestul e încă și mai absurd fiindcă acei câini sunt pedepsiți pentru că strămoșii lor nu au auzit cum, în noapte, galii lui Brennus s-au fofilat neauziți. Pentru omul civilizației tradiționale însă animalul de casă nu însemna deloc ceea ce semnifică în lumea de azi. Da, câinele nu era un animal de companie cum a devenit el azi, după cum, în episodul cu pricina, ar trebui să spunem că, pentru romani, câinele simboliza ghinionul, eșecul, neglijența și moartea. În timp ce gâsca sălbatică simboliza revenirea anuală a Soarelui. Așadar, avem de-a face cu o interpretare simbolică și nu literală a episodului. Interesant e însă faptul că romanii foloseau câini din rasa Mastiff pentru bătălii așa că îi îmbrăcau pe acești câini masivi în diverse armuri.

Nici în iudaism, nici în creștinism, simpaticul patruped nu a avut o imagine mai bună. Un proverb în idiș, de pildă, spune că un evreu cu un câine fie nu e evreu, fie nu e câine. La fel, creștinii nu au considerat câinele un animal impur fiindcă, au observat ei, se întoarce la voma lui. La români, viața pastorală, adică viața ciobanilor, a făcut din câine un fel de frate vitreg. Dar limba română distinge între un câine adevărat și o javră, o potaie sau o cotarlă, ultimele și cu privire la oameni.

(rubricã difuzatã în 11 ianuarie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

 

 

Articole asemănătoare

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

8 minute ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

47 de minute ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

o oră ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

3 ore ago

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

11 ore ago