AUDIO / Când loviturile de pedeapsă se numesc, de fapt, „lovituri de departajare”

 

 

Italia e regina Europei la fotbal! Da, acum două zile, italienii au învins, la loviturile de pedeapsă, o națională engleză ce aștepta ca trofeul să se reîntoarcă acasă după mai bine de jumătate de veac. Ce bucurie în peninsulă, ce tristețe în insulă!

În plan simbolic, s-au înfruntat nu doar două mentalități opuse, ci, chiar două lumi opuse. Ironie a sorții, englezii s-au bătut pentru titlul european chiar la primul campionat de fotbal de după Brexit. Dar asta e o altă poveste. Foarte interesant, în ceea ce privește povestea cuvintelor, e că italienii nu au cuvântul „fotbal”. Da, limba italiană nu a înfiat acest cuvânt internațional și a preferat să utilizeze unul care, paradoxal, nu este sportul inventat de englezi. Ați ghicit, italienii îi spun fotbalului „calcio”, iar „il calcio” seamănă tot atât de mult cu fotbalul cât seamănă oina cu baseball-ul. Poate chiar mai puțin.

Jocul de calcio își are originea în cetatea Florenței undeva în secolul al XVI-lea, e un joc mult mai dur, cu mult mai mulți jucători și cu complet alte reguli. Două echipe de câte 27 de jucători fiecare ce încercau să trimită un balon, cu pumnii sau cu picioarele, dar nu cu capul, în spatele unui gard ce se afla în fundul terenului adversarilor. Cuvântul „calcio” înseamnă „a șuta”, dar jocul seamănă mai degrabă cu un război.

Il calcio este un joc ce se practică și astăzi, iar papii nu au fost doar tifosi, adică suporteri pătimași ci și practicanți. Cât privește sensul cuvântului „calcio”, el e unul previzibil: lovitură, șut. Iar lovitură de pedeapsă se spune, pe italienește, calcio di rigore. De fapt, asemenea lovituri, la capătul unui meci egal, se numesc lovituri de departajare, nu de pedeapsă.

(rubrica difuzata în 13 iulie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

(Foto: pixabay.com)

Trimite
Publicat de
Dana Florea

Articole asemănătoare

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

5 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

5 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

5 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

7 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

13 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

13 ore ago