Țin în mâini o carte ce tocmai a apărut la editura Universității de Vest sub îngrijirea colegului și prietenului Lucian Ionică. Titlul ei spune de la sine de ce o semnalez: Virgil Birou. Scrisori către Romul ladea (1932-1960). Cartea beneficiază de o prefață a criticului Cornel Ungureanu și de o Scrisoare către cititor a lui Mihai Alexandru, nepotul lui Virgil Birou. Am rostit numele scriitorului Virgil Birou de la microfonul rubricii mele, dar nu strică să vă reamintesc e un bănățean de munte, născut în satul cărăşean Ticvaniu Mare, în 1903. fiind al treilea fiu al lui Iuliu şi al Mariei Birou. Tatăl său era învăţătorul comunei și cred că imediat ar trebui să vă spun că numele de familie Birou și Birău vin din maghiară, unde „biro” înseamnă „judecător”. Deși a făcut studii politehnice, adică a terminat Facultatea de Mine de la Timișoara, destinul său a fost marcat de literatură. După debutul revuistic, adică în presă, la revista timişoreană Vrerea, va fi primit  în rândurile membrilor Societăţii Scriitorilor Români (SSR) din Banat. Debutează editorial, în 1940, cu volumul de reportaje Oameni şi locuri din Căraş, iar singurul său roman, O lume fără cer, apărut în 1947, va marca definitiv literatura bănățeană.

Mă întorc, în final, la corespondența din Virgil Birou și Romul Ladea mai întâi pentru a vă spune că, în Timișoara dintre războaie, grupul cel mai cunoscut de animatori cultural, ce se numea Trifoiul, era alcătuit de Ladea, Birou și Stoia-Udrea. Și vă mai semnalez o sintagmă dispărută din vocabularul nostru: carte poștală. Asta fiindcă, în vechime, carte însemna și scrisoare.

(rubricã difuzatã în 11 iunie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

Articole asemănătoare

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

2 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

2 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

2 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

4 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

10 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

10 ore ago