AUDIO / Cilibi Moise, primul nostru scriitor cilibiu

 

 

Un fost student de-al meu, acum câteva zile, mi-a reproșat că nu mai spun și presar în rubricile mele și câte o glumă. Așa e, iar pretextul pentru a presăra câteva cuvinte mai vesele în cele ce urmează l-am găsit într-unA din cărțile cumpărate la Bookfest, cu titlul Cilibi Moise, un filosof popular, semnată de Țicu Goldstein. Nu știu dacă ați auzit sau nu de Cilibi Moise, dar cert este că acest negustor evreu sărac și lipsit de instrucție este considerat de critica noastră literară ca fiind primul scriitor evreu de limbă română. Pe numele său de naștere Moise Froim, a fost prețuit și citat de nume mari ale culturii noastre, de la I.L. Caragiale, la B.P. Hasdeu sau la George Călinescu. Fiindcă nu știa carte, și-a dictat vorbele sale de duh direct zețarilor, adică celor care culegeau literele de plumb cu mâna pentru tipar. Cartea sa, Practica și Apropourile lui Cilibi Moise, vestitul din Țara Românească, cuprindea cugetări și maxime adică ceea ce se numește literatură sapiențială. Și vă dau câteva exemple de asemenea cugetări ce dovedesc nu doar înțelepciune ci și umor, căldură umană, dar, mai ales, actualitate: „Sunt unii oameni care ajută pe șchiopi, orbi și ciungi de frică să nu ajungă ca ei, iar pe un om învățat nu-l ajută, fiindcă știe că n-or să fie ca el.” „Patru lucruri sunt dulci pe lume: copilul, somnul, moneda și slujba statului.” „Două feluri de oameni nu se mulțumesc niciodată: cei ce se muncesc să afle meșteșuguri și cei ce strâng averi.”

În fine, pentru negustorii de încălțăminte, un însemn al lui Cilibi Moise: „O gheată pe bani, alta, de pomană”. În turcă, „cilibi” însemna „înțelept”, dar și „elegant”, „fin”, iar cuvântul „cilibiu” este și astăzi în vocabular.

(rubricã difuzatã în 18 aprilie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

27 de minute ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

o oră ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

2 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

2 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

2 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

2 ore ago