AUDIO / Cine mai știe ce înseamnă „ciochină”?

 

 

În rubrica de ieri am vorbit despre nefericitul destin al unuia dintre cei mai mari iubitori de limbă românească. Neșansa a vrut ca Lazăr Șăineanu să se fi născut într-o familie de evrei și  într-o epocă în care dobândirea cetățeniei române – a indigenatului, cum se spunea – era extrem de dificilă. Așa că, dezamăgit, Lazăr Șăineanu a ales, în 1901, să se stabilească definitiv în Franța unde a avut o strălucită carieră universitară. Și unde este considerat a fi întemeietorul semasiologiei. Am încheiat ieri cu acest cuvânt despre care am spus că este o ramură a lingvisticii care se ocupă cu sensurile cuvintelor și cu evoluția acestor sensuri. Cei care au studiat Litere sau Filologie sunt mai familiarizați cu un al cuvânt: semantică.

Și, ca să fie mai clar ce înseamnă semantica, vă dau exemplul unui cuvânt foarte puțin cunoscut de vorbitorul obișnuit: ciochină. Poate că unii au auzit cuvântul ciochină ca nume de familie, așa cum un bun prieten din Iași răspunde la acest nume. Dar cuvântul „ciochină” există în DEX unde este explicat astfel: „partea dindărăt a șeii, de care se poate lega traista, desagii etc. În ultima ediție, din 1938, a Dicționarului universal al limbei române, Lazăr Șăineanu, la cuvântul „ciochină”, avem o mai mare bogăție de sensuri:

  1. curea la capătul dinapoi al șelei de care drumețul își leagă traista cu merinde: ai să-ți rupi ciochinele umblândCR.; 2. fig. a pune la ciochină, a părăsi, a da uitării; 3. cârlig ce țăranii de la munte poartă la brâu; 4. osul rotund din amândouă părțile la glezna piciorului.

(rubricã difuzatã în 27 iunie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

 

 

Articole asemănătoare

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

44 de minute ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

3 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

3 ore ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

4 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

5 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

6 ore ago