AUDIO / Cine prinde un chitic din tăcerea altora?

 

 

Nu mai știu care înțelept oriental a fost întrebat în câte categorii se împart oamenii. Fără să ezite, înțeleptul a răspuns că oamenii nu se împart neapărat în inteligenți și proști, ci în tăcuți și vorbăreți. Ați înțeles, pentru înțeleptul oriental, oamenii inteligenți ar fi cei care sunt tăcuți din fire, în vreme ce persoanele care vorbesc mult, adică palavragiii sunt suspecți de mai puțină minte. De altfel, și înțelepciunea noastră populară are exact aceeași părere fiindcă unul dintre proverbele noastre spune așa: „Vorba lungă, sărăcia omului”. Sigur, aici accentul este pus pe acțiune, nu pe vorbe, dar asta nu scade din valoarea maximei. Iar seria sinonimelor populare pentru vorbăreț este și ea frumoasă: palavragiu, gură-spartă, gureș, ultimul fiind de o plasticitate aparte. Parcă îl văd pe Magistrul Tohăneanu înfiorat de plăcere la pronunția cuvântului „gureș”.

Să ieșim însă din registrul vocabularului de bază și să vedem ce sinonime neologice avem pentru cele două cuvinte amintite. vorbăreț și tăcut. Și am să încep cu neologismul „locvace” care înseamnă vorbăreț, cu toată seria de sinonime tocmai pomenite. Cât despre „tăcut”, sinonimul neologic este „taciturn”. Sigur, în cazul taciturnilor există grade ale tăcerii lor. Atunci când taci chitic, de pildă, păstrezi tăcerea absolută. Dar sunt convins că, deși ați auzit de nenumărate ori expresia „a tăcea chitic”, nu știți ce înseamnă cuvântul „chitic”. Ei bine, regional, chitic este numele generic dat peștilor mărunți, de diverse specii, care nu au ajuns la maturitate. Cum știm, peștii nu prea vorbesc. De fapt, nu emit sunete, ca să fim mai exacți.

(rubricã difuzatã în 18 iulie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

 

 

Articole asemănătoare

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

19 minute ago

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

8 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

9 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

9 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

9 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

9 ore ago