AUDIO / Cum e cu „privirea retrospectivă”?

 

 

Finalul unui an și începutul altuia sunt prilejul, pentru televiziuni, de a face tot felul de retrospective: de la retrospectiva vieții politice, la retrospectiva evenimentelor sportive. E un exercițiu de lămurire foarte necesar fiindcă un asemenea bilanț nu doar ne reamintește lucruri uitate ci și le așază într-o perspectivă mai clară. Cineva spunea, în urmă cu mulți ani, că asemenea retrospective sunt importante și pentru că înțelegem mai bine scopurile ascunse ale unora, adică înțelegem că, pur și simplu, am fost manipulați. În fine, nu despre manipulări va fi vorba astăzi în rubrica mea, ci despre cuvântul „retrospectivă”.

Ca adjectiv, retrospectiv înseamnă ceva care privește în urmă, care se referă la trecut. Iar DEX-ul ne dă ca exemplu „expoziție retrospectivă”, adică o expoziție de artă plastică ce reunește opere create de un artist de-a lungul carierei sale sau aparținând unui curent, unei școli artistice etc.

Bănuiesc că știați tot ceea ce am spus mai înainte, dar nu sunt foarte sigur că știați că formula „privire retrospectivă” este socotită pleonastică. De ce ar fi pleonastică formula „privire retrospectivă”? Din pricini sau din consecințe etimologice: în limba latină, de unde francezii au luat cuvântul, retro înseamnă „în urmă”, „înapoi”, iar specio înseamnă „a privi”. Ca urmare, „privire retrospectivă” se traduce prin „privire înapoi”.

Eu nu sunt atât de convins că vorbitorii ar trebui să cunoască etimologia cuvintelor, drept pentru care mi se pare exagerat să o socotim pleonastică, deci greșită. Pleonastică însă mi se pare expresia „o privire retrospectivă în trecut”. Asta fiindcă numai în trecut se poate face o retrospectivă.

(rubricã difuzatã în 3 ianuarie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Ex-timișorenii Jovanovic și Djokovic, pe locul al cincilea în Ungaria

Honved Budapesta, cea mai titrată echipă din baschetul masculin maghiar, a încheiat actuala ediție de…

21 de minute ago

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

o oră ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illes a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

2 ore ago

Corvinul Hunedoara, echipament special pentru finala de Cupa României | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara se află de sâmbătă la Sibiu. Ei s-au deplasat acolo…

4 ore ago

CSS Bega, bronz la U17 și o calificare la mini-volei

CSS Bega Timișoara a realizat o victorie în fața colegelor de la Dinamo București, în…

5 ore ago

20 de străini, majoritatea veniţi la muncă, au fost expulzaţi din țară

Autorităţile române au expulzat 20 de străini care au venit în ţară în ultimii ani,…

6 ore ago