AUDIO / Cuvântul „locvace” nu se modifică niciodată

 

 

Ieri, când am vorbit despre palavragii și tăcuți, ar fi trebuit să nuanțez cum stau lucrurile în aceste moduri ale noastre de manifestare. Sigur, atunci când ești prea locvace, adică vorbăreț, riști să nu faci o impresie prea bună. Ba mai mult, riști să spui lucruri ce nu ar fi trebuit spuse, ba chiar să te faci de râs. Romanii spuneau, minunat despre asta „si tacuisses philosophus mansisses”, adică „dacă tăceai, filozof rămâneai”. Dar mie îmi place mult mai mult felul în care înțelepciunea noastră populară a sintetizat o asemenea situație în propoziția „gura bate curul”.

Dar o gură-spartă nu înseamnă, mai ales, cineva care vorbește mult, ci o persoană care nu știe să păstreze un secret. Cu alte cuvinte, o gură-spartă este o persoană care nu știe să păstreze discreția. Și profit de alăturarea celor două cuvinte, secret și discret, pentru a vă spune că Masoneria se definește ca o organizație discretă, și nu secretă. Ceea ce înseamnă că listele masonilor pot fi consultate oricând de instituțiile statului, dar ele sunt ținute sub discreție, adică nu sunt publice. Și, ca să dau câteva exemple de lucruri discrete, vă reamintesc doar că salariile sunt la fel de secrete, datele personale sunt secrete, diagnosticele medicale sunt secrete. Adică ele pot fi cunoscute doar în anumite situații.

Închei cu o observație gramaticală: adjectivul locvace este invariabil. Adică spunem „bărbat locvace”, „femeie locvace”, bărbați locvace”, „femei locvace”. Sigur, în cazul femeilor, ne asumăm pleonasmul!

(rubricã difuzatã în 19 iulie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

 

 

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

2 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

3 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

4 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

4 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

4 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

4 ore ago