AUDIO / Dacă diploma dv. nu e împăturită în două, etimologic e falsă

 

 

După ce opinia publică românească a aflat cu stupoare că un italian cu 8 clase a făcut operații estetice, mai multe lucruri interesante au început să iasă la iveală despre falșii medici. Sincer să fiu, pe mine nu mă miră deloc o asemenea impostură fiindcă, în România, cu un plic adecvat și bine plasat, poți obține, practic, orice. Poate că vă mai amintiți, relativ recent, pe ecranele televizoarelor conducea, firește la limita evitării oricărui pericol, un polițist de la Rutieră care nu avea carnet de conducere. Cu ani în urmă, am avut privilegiul neașteptat de a cunoaște un mecanic auto din Amara care avea certificat de handicap de orb. Sigur, lipsa vederii nu îl împiedica deloc să repare mașinile cu un succes unanim admirat în mica stațiune balneară.

Apoi, au apărut și medicul dentist care făcea pe stomatologul într-o comună și un medic ginecolog fără studii. Eu cred că e o răzbunare pe români a destinului fiindcă, ani în șir, am  deplâns tsunami-urile de diplome ce curgeau pe țeava simbolică a diverselor universități private.

Așadar, cred că ați înțeles, cuvântul zilei de astăzi este „diplomă” și poate că s-ar cuveni să vorbesc despre el cu mai multă diplomație. De regulă, atunci când vorbim despre diplomă, ne referim la un document, la o hârtie ce adeverește că persoana căreia i s-a înmânat respectivul document a absolvit un parcurs de formare. Etimologic, lucrurile sunt mai interesante fiindcă, în limba greacă, de unde a fost preluat de romani, iar apoi de francezi, „diplomă” este numele pentru un document îndoit în două. Cred că îndoit în două este pleonasm, așa că spun: un document împăturit în două.

(rubricã difuzatã în 14 februarie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 (Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

4 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

4 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

4 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

6 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

12 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

12 ore ago