AUDIO / De pe vremea când „a umfla” se scria cu „n”

 

 

Cam multă lume crede că guvernanții ne mint și că, între altele, cifrele celor infectați cu COVID-19 sunt fie din burtă, fie umflate. Ba chiar o televiziune de știri titra, acum două zile, pe burtieră așa: Nu mai unflați cifrele! Cu „n”. Știți cum e, uneori ajungi să te îndoiești de ce știi, așa că am avut curiozitatea să caut pe Google verbul „a unfla”, cu „n”. Evident, este o grafie greșită, dar apar nenumărate texte scrise de diverse persoane și cu instrucție și fără instrucție care scriu, greșit, verbul „a unfla” cu „n”. Sigur, greșeala este explicabilă fiindcă noi nu pronunțăm cu „m”, a umfla, ci cu un „n” abia perceptibil. E mai ușor de pronunțat așa, asta e limpede.

Și, ca nedumerirea mea să fie completă, am căutat în dicționarele mai vechi. Surpriză, în ediția din 1939 a Dicționarului Scriban, apare forma cu „n”: a unfla, unflat.

Dar confuzia dintre „n” și „m” apare și în derivarea cu ajutorul prefixului „în”. Acum câteva zile, într-un săptămânal timișorean, a apărut un articol în care era folosit de vreo 3-4 ori un verb ce, pur și simplu, nu există: „a înbunătăți”. Acest verb, scris așa, nu există. Forma corectă este cu „m”: „a îmbunătăți”. Ca și verbul „a îmbuna”. Greșeala de a scrie cu „n” vine de la numeroasele verbe derivate cu „în”: a înnopta, a înnegura, a înmii, a încercui etc.

Nu vreau să complic considerațiile gramaticale, ci doar vă îndemn să verificați dicționarele ori de câte ori nu sunteți siguri. Ce spun eu, și când suntem siguri e bine să consultăm dicționarele!

(rubricã difuzatã în 12 aprilie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

12 minute ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

o oră ago

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

9 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

10 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

10 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

10 ore ago