AUDIO / Despre Avram Imbroane și sediul Consiliului Județean Timiș

 

 

În istoria Banatului românesc, data de 9 decembrie este dedicată unuia dintre cei mai fervenți militanți pentru cauza românismului: Avram Imbroane. Da, în 9 decembrie 1880, la Coştei, Banatul sârbesc s-a născut Avram Imbroane (d. 23 septembrie 1938, la Bucureşti), teolog, om politic bănăţean, gazetar și creator de publicații, deputat. Avram Imbroane a făcut parte din grupul de 69 de bănățeni prezent la Alba Iulia în 1 decembrie 1918, iar după Unire a depus o meritorie activitate în Parlamentul României unde, de altfel, a fost și vicepreședinte al Camerei Deputaților.

De numele lui Adam Imbroane e legată clădirea în care azi se află sediul Consiliului Județean Timiș și Prefectura. Imbroane a intenționat să construiască o şcoală de fete care să poarte numele soției sale Sofia. Începută în 1933, construcţia nu a putut fi finalizată din cauza crizei economice. În 1940, Palatul administrativ al județului s-a mutat din Piața Unirii în această clădire.

Cât despre originea numelui său de familie, Imbroane este un nume ce se formează cu un sufix feminin: „–oaie”. Astfel de la doftor, avem doftoroaie, de la Anghel, avem Angheloaie, de la Imbre, a rezultat Imbroane. Dar, fiindcă în Banat, avem un n muiat în acest sufix, iată a rezultat numele Imbroane. Care, atenție, bănățenii îl pronunță Imbroanie.

În fine, aș dori să semnalez și faptul că editura Marineasa din Timişoara, a publicat, în 2003, cartea „Testament politic – din publicistica unui liberal bănăţean”, o ediţie îngrijită de Adrian Onică și Roxana Pătraşcu.

(rubrica difuzata în 9 decembrie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

(Foto: wikipedia.org)

Articole asemănătoare

Pleacă și Căpusă de la UTA. Ce să mai înțelegi?

43 de jucători, dintre care 25 de debutanți a folosit UTA în campionatul recent încheiat.…

10 minute ago

Ministrul transporturilor, despre lucrările la linia ferată care traversează Timișoara: Am semne de întrebare

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că are emoții dacă lucrările la calea ferată vor fi…

31 de minute ago

Ambele echipe de la CSS Bega Timișoara se bat pentru locul al cincilea

Două echipe de volei de la CSS Bega Timișoara participă în aceste zile la turneul…

32 de minute ago

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 20: Herta Anițaș

Fiind mai înaltă decât fetele din clasa ei, a fost atrasă oarecum firesc de handbal,…

o oră ago

Traficul greu este restricționat timp de două zile în Ungaria

Autoritățile de frontieră din Ungaria anunță că, în cele două zile, nu este permisă circulația…

4 ore ago

Vreme instabilă în Banat și Crișana

Vremea va fi închisă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii relativ extinse…

5 ore ago