AUDIO / Despre copilăria din cuvântul „papă” și fericirea din cuvântul „beatificare”

 

 

Rămân și astăzi în aria cuvintelor aduse în atenția opiniei publice de vizita papei în România. Și am să încep chiar cu „papa”, un cuvânt ce are o istorie interesantă. Apelativul „papa” vine din limba greacă unde „papas” era un cuvântul afectiv cu care copiii i se adresează tatălui. De fapt, dacă stau și mă gândesc bine, atunci când ne adresăm cu „părinte” unui preot, spunem tot asta, numai că nu atât de familiar. În secolul al treilea, papa a devenit un titlu onorific, iar din secolul al VI-lea a fost titulatura cu care era numit episcopul Romei. Cuvântul „papă” devine brand – dacă se poate spune așa – în secolul XI, când episcopul Romei a dobândit primatul absolut în fața celorlalte episcopii apostolice rămase împreună. Ne aducem aminte, în anul 1054 a avut loc schisma, adică despărțirea creștinătății în cea apuseană (catolică) și cea răsăriteană (ortodoxă). Atunci, în 1054, unul dintre motivele despărțirii a fost chiar doctrina primatului episcopului de Roma în fața celorlalte episcopii apostolice: Constantinopol, Ierusalim, Alexandria și Antiohia.

Al doilea cuvânt ce mi se pare că trebuie explicat este cuvântul „beatificare”. Am spus și ieri, Papa a fost la Blaj, Mica Romă, pentru a-i beatifica pe cei șapte episcopi martiri uciși în închisorile comuniste. Etimologic, „beatificare” înseamnă trecerea în rândul fericiților. Beatificații au un cult liturgic, icoane și li se vor adresa rugăciuni, toate acestea doar în rândul comunității din care au făcut parte. După beatificare urmează canonizarea propriu-zisă, ceea ce înseamnă că cei șapte martiri vor avea un cult în biserica universală. Un miracol, iată, pentru creștinismul românesc.

(rubricã difuzatã în 6 iunie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

33 de minute ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

2 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

3 ore ago

Tranzy, aplicația prin care timișorenii pot urmări în timp real mijloacele de transport în comun

Platforma tranzi.ai a fost pusă gratuit la dispoziția Societății de Transport Public din Timișoara și…

3 ore ago

Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap pentru parcare gratuită verificate la Arad sunt multiplicate

Aproximativ 40% dintre cardurile speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap folosite în Arad…

3 ore ago

Cadavrul unui bărbat spânzurat de o schelă, identificat de poliţiştii timișeni

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş împreună cu poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au identificat cadavrul…

4 ore ago