AUDIO / Despre o conștiință a bisericii catolice de aici

 

 

Timișorenii știu că strada ce leagă parcul din spatele Magazinului Bega de Piața Unirii se numește Episcop Augustin Pacha. Cred că am auzit numele de Pacha — scris p a c h a — în toate felurile posibile, adică și Pacea și Paca. Se pronunță, așa cum deja ați auzit, Paha și, ca să merg pe firul biografiei, este vorba despre un șvab bănățean, născut în 26 noiembrie 1870, la Măureni, o așezare la granița dintre județele Timiș și Caraș-Severin. Ca să fiu mai exact, Augustin Pacha a fost primul episcop al nou-înființatei Dioceze catolice de Timișoara după ce vechea dieceză de Cenad a fost împărțită între Ungaria și România. Chiar dacă a gestionat administrativ treburile diocezei imediat după Unire, a fost uns episcop diecezan abia în 1929.

În anul 1948, după ocuparea țării de către sovietici, Augustin Pacha a fost demis din postul de episcop printr-un comunicat dat de către prezidiul Marii Adunări Naționale și s-a retras la casa părintească, dar, în iulie 1950, a fost arestat. În 1951, după un proces amplu, a primit 18 ani de temniță grea și 10 ani de degradare civică. După trei ani de carceră grea, la Sighet, a fost grațiat. S-a întors în mijlocul credincioșilor, dar a murit la scurtă vreme, aproape orb, în urma unui cancer, în 1954, la Timișoara.
Probabil că ascultătorii foarte atenți au observat două lucruri: că astăzi sunt exact 149 de ani de la nașterea lui Pacha, dar și că am spus când „dieceză”, când „dioceză”. Da, ambele formă sunt acceptate, iar dieceză sau dioceză înseamnă o unitate administrativă condusă de un episcop, deci episcopie.

(rubricã difuzatã în 26 noiembrie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

Articole asemănătoare

WTA Roma | Eliminare pentru Ana Bogdan, calificare pentru Sorana Cîrstea și Jaqueline Cristian

Calificată în turul al doilea după un meci reușit în fața canadiencei Leylah Fernandez, Ana Bogdan…

6 ore ago

AUDIO | Cade cortina peste Liga a doua. Corvinul, ultimul joc înaintea finalei de Cupă

De la ora 11:00 se vor juca cele șase meciuri din play-out, din etapa a…

6 ore ago

Pieton lovit mortal de mașină după ce a traversat pe roșu în Timișoara

Accidentul s-a produs, în această dimineață, pe strada Andrei Șaguna din Timișoara. „Un bărbat de…

7 ore ago

Campanie de ridicare a deșurilor voluminoase la Hunedoara

Până în data de 14 mai, hunedorenii pot depozita deșeurile voluminoase lângă punctele de colectare…

10 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, temperaturile vor fi apropiate de cele normale în această perioadă. Cerul va fi variabil,…

11 ore ago

Forum internațional de afaceri cu sute de participanți la Timișoara

Firme din România, Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, discută astăzi și mâine,…

20 de ore ago