AUDIO / Despre părul albit al bătrâiorilor

 

 

Nu știu dacă ați observat, dar lumea în care trăim devine din ce în ce mai mult una în care diferențele sunt mai mult estompate. Ba chiar, dacă îmi permiteți o astfel de nuanță, diferențele sunt tot mai mult interzise. Nu mă refer aici la diferențele dintre etnii sau rase, ci, mai ales, la diferențele dintre bărbați și femei. Sigur, societatea contemporană se desparte greu de colonialismul patriarhal în care femeia era, este încă socotită a fi inferioară bărbatului. Acest misoginism categoric ține, evident, de mentalitate și, dacă vă așteptați să auziți astăzi de la mine tot soiul de lozinci despre egalitatea dintre femei și bărbați, vă cam înșelați. Da, fiindcă astăzi o să vă atrag atenția asupra unei discriminări a bărbatului. Da, ați auzit bine, așa că vă spun de îndată că, în mentalitatea românilor, un bărbat mai bătrâior cu părul vopsit pare un caraghios, în timp ce o femeie care își vopsește părul este normalitatea însăși. Păi, ia să stăm puțin și să ne gândim puțin dacă o asemenea atitudine nu e puțin discriminatorie. Evident că e, dar, sincer să fiu, atunci când vine vorba despre părul vopsit la bărbați, și mie mi se par ușor caraghioase asemenea persoane. Vreau să spun că nu mi-a trecut niciodată prin cap sau peste cap să îmi vopsesc podoaba capilară deși părul meu e cam de douăzeci de ani grizonant. Adică în curs de încărunțire. Da, ați auzit bine, am spus „grizonant” și nu „grizonat”, cum, din neștiință, spune mai toată lumea.

Ca să nu aveți impresia că asemenea cochetării sunt foarte recente, am să vă spun că, în perioada interbelică și chiar înainte vreme, bărbații obișnuiau să își ascundă firele albe din mustață, barbă sau perciuni cu ajutorul unui tăciune. Operațiune ce se chema „cănire”. Așadar, corect este să spunem și să scriem „păr grizonant”, nu „păr grizonat”.

(rubricã difuzatã în 16 aprilie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Traficul greu este restricționat timp de două zile în Ungaria

Autoritățile de frontieră din Ungaria anunță că, în cele două zile, nu este permisă circulația…

2 ore ago

Vreme instabilă în Banat și Crișana

Vremea va fi închisă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii relativ extinse…

3 ore ago

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

9 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

9 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

9 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

11 ore ago