AUDIO / Despre supliciu, ca suferință și ofrandă

 

 

După ce, în rubrica de ieri, am vorbit despre crucea în formă de X a Sfântului Andrei, mi-am dat seama că ar mai fi trebuit spus câte ceva despre ceea însemna crucificarea în acele timpuri. Și, întâi de toate, ar trebui să spun că, în Imperiul Roman, crucificarea era o metodă de execuție rezervată — ca să mă exprim așa — celor mai decăzute elemente ale societății. Adică tâlharilor, asasinilor care aparțineau celei de mai jos clase sociale. Cu alte cuvinte, membrii claselor înstărite, pentru aceleași fapte, erau omorâți prin lapidare, adică cu pietre. Cadavrul celui spânzurat era considerat blestemat și trebuia înmormântat înainte de apusul soarelui. Iar crucificarea însemna un ritual ce începea cu mult înainte de ridicarea propriu-zisă a crucii. Condamnații la crucificare erau obligați fie să își poarte crucea întreagă spre locul execuției, fie doar brațul orizontal, numit patibulum, pe care mâinile erau deja fixate. Stâlpul vertical, stipes în limba latină, era, de obicei, fixat în pământ și folosit pentru mai multe crucificări. Iar sensul inițial al cuvântului crux, crucis a fost chiar acesta: de stâlp vertical pe care erau supliciați ultimii oameni.

În fine, condamnatul trecea prin chinuri groaznice, între care biciuirea și ruperea oaselor. Biciul special din piele purta un nume ușor de recunoscut: supplicium. Ceea ce însemna nu doar chin, caznă, tortură ci și ofrandă adusă zeilor. Iar zdrobirea oaselor, crurifragium,  cum ne spun Evangheliile, a fost aplicată doar celor doi tâlhari, nu și Mântuitorului.

(rubricã difuzatã în 4 decembrie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

5 ore ago

Universitatea de Vest din Timișoara, între primele 6,9% universități din lume

Universitatea de Vest din Timişoara a fost inclusă între primele 1.500 de universități din lume…

5 ore ago

Ex-timișorenii Jovanovic și Djokovic, pe locul al cincilea în Ungaria

Honved Budapesta, cea mai titrată echipă din baschetul masculin maghiar, a încheiat actuala ediție de…

6 ore ago

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

7 ore ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illeș a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

7 ore ago

Corvinul Hunedoara, echipament special pentru finala de Cupa României | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara se află de sâmbătă la Sibiu. Ei s-au deplasat acolo…

10 ore ago