AUDIO / Diploma, un act care nu e pentru toți ochii

 

 

Ieri am vorbit despre cuvântul „diplomație” și, evident, ar fi trebuit să adaug o serie de lucruri ce definesc acest cuvânt. În primul rând, ar fi trebuit să spun că diplomația nu se referă la calitatea de a fi un om diplomat, ci la un serviciu care a salvat omenirea de multe conflicte. Sigur, toată lumea știe că diplomația unei țări se referă la politica externă și că, în cadrul ministerului de Externe, toți cei care lucrează în cadrul ambasadelor și consulatelor pun în practică politica statului. Sigur, dintre cei care lucrează în diplomație, ambasadorii și consulii sunt personajele cele mai importante, dar aceste lucruri depășesc specificul rubricii mele. Așa că mă voi întoarce la cuvântul „diplomat” și am să vă spun că, în vechime, diplomatul era o persoană oficială împuternicită de o diplomă. Ceea ce pare nițel cam ciudat. Împuternicirea se face cu ajutorul unui act, a unui document, nu cu ajutorul unei diplome. Asta fiindcă, pentru omul modern, o diplomă este acordată la finalul unui curs, a unei școli, a unei facultăți. De exemplu, studiile universitare de trei ani – așa-numitul ciclu Bologna – sunt încununate de o lucrare de diplomă. Ciudat lucru, unii ingineri scriu pe cartea  de vizită ing. dipl., adică inginer diplomat. Ceea ce, în opinia mea, este un exces, dar asta e situația. Poate că se referă la faptul că studiile au fost încununate de lucrarea de diplomă sau, cum se spunea prin anii ’50 – ’60, de examenul de stat.

Revin la legătura dintre diplomă și diplomat și dezleg imediat misterul cuvântului „diplomă”. În limba greacă, diplomă însemna un document împăturit în două. Ceea ce poate trimite și la discreția unui asemenea act. Fiindcă, nu-i așa, un document împăturit transmite și ideea că nu e pentru toți ochii.

(rubricã difuzatã în 5 septembrie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Tânără de 17 ani decedată într-un accident rutier în Timiș

Potrivit polițiștilor, un tânăr de 19 ani conducea autoturismul pe DN 59A, dinspre Timișoara spre…

3 ore ago

Fluctuațiile de personal, problema firmelor care importă forță de muncă non-UE

Președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, susține că mulți muncitori străini…

4 ore ago

Sute de sancțiuni aplicate de ITM Timiș firmelor din construcții și comerț într-o singură lună

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a derulat, luna trecută, aproape 450 de controale care au…

4 ore ago

Atleta Cristina Bălan, în căutarea calificării la Campionatul European

Atleta Cristina Bălan a ocupat locul al patrulea, în proba de 800 de metri, ieri,…

4 ore ago

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand…

5 ore ago

Vremea la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi predominant frumoasă, dar răcoroasă, mai ales în cursul dimineții. Cerul va…

7 ore ago