AUDIO / „Disident” sau „dizident”?

 

În rubrica de ieri, când v-am vorbit despre marele scriitor și disident rus Aleksandr Soljenițîn, probabil că nu ați remarcat felul cam exagerat în care am pronunțat cuvântul „disident”. Da, așa este corect fiindcă, în DOOM, nici nu există cuvântul „dizident”, așa cum, de altfel, eu spun de cele mai multe ori. Da, pronunț adesea „dizident”, așa cum îmi este foarte greu să spun și „filosofie”, dar aici e o diferență pe care o semnalez de îndată: ultima ediție a DOOM-ului ne permite să spunem și „filosofie”, și „filozofie”, în timp ce pentru „disident”, avem doar această formă cam greu de pronunțat. Asta e, cred că explicația vine din faptul că, în limba franceză, acolo de unde l-am primit, se scrie cu doi „s”, deci pronunțăm cu „s”. Spre deosebire de acest cuvânt, francezii scriu cu un singur „s” „philosophie”, deci pronunță cu „z”.  Explicația vine din etimologia latinească a cuvântului „disident”. În limba latină, verbul „dissidere” înseamnă „a fi în opoziție cu cineva, cu ceva”. Iar cele două cuvinte ce îl formează, dis– și sedere, adică a sta așezat, ne arată că un disident este o persoană ce refuză să stea așezată, în rând cu ceilalți.

De-a lungul timpului, cuvântul „disident” a avut mai multe înțelesuri. Între altele, disidente au fost numite triburile sau populațiile care nu au dorit să se supună unei autorități. Apoi, disidenți au fost denumiți și adepții minoritari al unei religii și, în fine, odată cu primii opozanți ai regimului comunist sovietic, cuvântul „disident” a dobândit înțelesul pe care îl cunoaștem și astăzi.

(rubricã difuzatã în 15 mai 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: radioromaniacultural.ro)

Articole asemănătoare

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

2 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

4 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

5 ore ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

5 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

6 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

8 ore ago