AUDIO / Divinul brit nu a fost prea original

 

 

Fără celebra tragedie a lui Shakespeare, Romeo şi Julieta, a cărei premieră absolută a avut loc în 29 ianuarie 1595, literatura lumii ar fi fost mai săracă. Subiectul nu e original, iar  unele „amănunte” ar putea intriga. Mai întâi, ar trebui știut că tema iubirii interzise şi tragice dintre o fată şi un băiat ce aparțin unor familii rivale nu era, la finele secolului al XVI-lea, una originală. Un italian,  pe nume Salernitano, scria, în 1476, un ciclu de povestiri printre care şi una considerată a fi nucleul viitoarei tragedii shakespeariene. În 1530, un alt dramaturg italian schimbă numele iubiţilor în Romeo şi Julieta, mută acţiunea de la Siena la Verona şi adaugă o serie de elemente ce vor fi preluate de Shakespeare. Dar „divinul brit” se inspiră dintr-o altă prelucrare a temei, ce aparținea tot unui italian, tradusă în franceză pe la aproximativ anul 1650.

Aşadar, Shakespeare afla despre povestea celor doi iubiţi nu din originalul povestirii, ci prin intermediul limbii franceze. Dar toate acestea nu au absolut nicio importanţă fiindcă, aşa cum știm, istoria a reținut doar ultimul scriitor ce a tratat tema. Nu din cine ştie ce motive mai mult sau mai puțin ipocrite, ci datorită geniului său. Fiindcă — asta ar trebui să știe orice profesor ce dăruieşte elevilor iubirea de literatură — literatura nu este ceea ce se povestește, ci felul în care se povestește. Cât privește sintagma „divinul brit”, ea îi aparține lui Eminescu și, desigur, „brit” e o prescurtare de la britanic. Deși circulă mult prin critica literară, cuvântul „brit” nu este prezent în DEX.

(rubricã difuzatã în 29 ianuarie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Tânără de 17 ani decedată într-un accident rutier în Timiș

Potrivit polițiștilor, un tânăr de 19 ani conducea autoturismul pe DN 59A, dinspre Timișoara spre…

3 ore ago

Fluctuațiile de personal, problema firmelor care importă forță de muncă non-UE

Președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, susține că mulți muncitori străini…

5 ore ago

Sute de sancțiuni aplicate de ITM Timiș firmelor din construcții și comerț într-o singură lună

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a derulat, luna trecută, aproape 450 de controale care au…

5 ore ago

Atleta Cristina Bălan, în căutarea calificării la Campionatul European

Atleta Cristina Bălan a ocupat locul al patrulea, în proba de 800 de metri, ieri,…

5 ore ago

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand…

5 ore ago

Vremea la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi predominant frumoasă, dar răcoroasă, mai ales în cursul dimineții. Cerul va…

8 ore ago