AUDIO/ Emanciparea se face cu mâinile

 

 

Ieri, când am vorbit despre modernitate, am spus că, în limba latină, adjectivul modo însemna „recent”. Și cred că exact la acest lucru se referă titlul unei cunoscut cărți semnate de Horia-Roman Patapievici, Omul recent. Nu e cazul să fac acum un rezumat al cărții, dar e util, pentru tema de azi, să reamintesc că, atunci când vorbim despre „omul recent”, adică despre „omul modern”, ne referim, mai ales, la omul nereligios.

Omul nereligios nu mai trăiește într-un univers coerent, organic, un univers organizat de tradiții, de sărbători în relație cu Dumnezeu sau cu Cerul, ci este un chiriaș cam buimac într-o lume pe care încearcă să o explice cu instrumentele științei. Acest proces de retragere a religiei din lume se numește secularizare și se referă la procesul prin care ceva ce aparține Bisericii trece în proprietatea statului. Un stat care, în modernitatea europeană, a devenit laic, adică a separat rolul Bisericii de treburile statului. Mai ales în educație, unde e foarte bine să fie așa.

În fine, închei considerațiile mele despre modernitate cu un cuvânt din aceeași arie de sensuri: emancipare. O persoană emancipată, așa cum știți, este considerată o persoană care s-a eliberat de sub o tutelă, de sub o autoritate sau chiar din captivitate. Juridic, în dreptul roman, emanciparea însemna a da unui minor dreptul de a-și administra și de a dispune de averea sa. Iar etimologia este și ea interesantă fiindcă, în limba latină, verbul emancipare însemna „a lua cu mâinile”: manu capere!

(rubricã difuzatã în 23 ianuarie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

58 de minute ago

Universitatea de Vest din Timișoara, între primele 6,9% universități din lume

Universitatea de Vest din Timişoara a fost inclusă între primele 1.500 de universități din lume…

o oră ago

Ex-timișorenii Jovanovic și Djokovic, pe locul al cincilea în Ungaria

Honved Budapesta, cea mai titrată echipă din baschetul masculin maghiar, a încheiat actuala ediție de…

2 ore ago

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

3 ore ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illeș a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

4 ore ago

Corvinul Hunedoara, echipament special pentru finala de Cupa României | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara se află de sâmbătă la Sibiu. Ei s-au deplasat acolo…

6 ore ago